Verden

Zelenskyj er i Polen for å takke landet for urokkelig støtte

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har ankommet Polen. Formålet med besøket er å takke en viktig alliert og møte ukrainere som har søkt tilflukt i landet.

Zelenskyj og kona Olena Zelenska ble ønsket velkommen med pomp og prakt av Polens president Andrzej Duda i Warszawa onsdag formiddag. Det er uvanlig at presidenten opptrer sammen med kona i offentlige sammenhenger.

Zelenskyj skal møte Duda og statsminister Mateusz Morawiecki, delta på et økonomisk forum med fokus på gjenoppbyggingen av Ukraina og møte ukrainerne som har funnet tilflukt i Polen. Landet har siden Ukraina-krigens start tatt imot om lag 1,5 millioner ukrainere.

Siden krigen brøt ut, har Zelenskyj ikke reist mye utenfor Ukraina, men Polen regnes som en viktig alliert i konflikten med Russland. Presidentens først utenlandsreise etter invasjonen var til nettopp Polen og USA i desember.

Besøket kaster også lys over Polens stadig mer fremtredende rolle i verdenspolitikken. Siden Russland invaderte Ukraina i februar i fjor, har polakkene vært blant de mest ihuga støttespillerne til Zelenskyj.

EU- og Nato-landet Polen har også rustet opp militæret sitt med bestillinger av stridsvogner og annet utstyr fra amerikanske og sørkoreanske produsenter. I tillegg har USA styrket sin militære tilstedeværelse i Polen.

Mer fra Dagsavisen