Verden

Kraftige budsjettkutt for å finansiere ny nasjonalgarde i Israel

Regjeringen i Israel har vedtatt å kutte i budsjettene til samtlige departementer for å finansiere en nasjonalgarde sikkerhetsminister Itamar Ben-Gvirs vil ha.

Ifølge nettavisen Times of Israel tok flere statsråder avstand fra beslutningen om å kutte i budsjettene for å finansiere det opposisjonsleder Yair Lapid omtaler som den Ben-Gvirs «private milits».

Til tross for protestene stemte statsrådene likevel for budsjettkuttene som ifølge israelske medier skal være på nærmere 3 milliarder kroner.

Lapid kaller regjeringens beslutning «latterlig og avskyelig» og kritiserer statsrådene for å ville «finansiere en privat hær av kjeltringer for Tiktok-klovnen» Ben-Gvir.

Hestehandel

Etableringen av en ny nasjonalgarde under den sterkt høyrenasjonalistiske sikkerhetsministeren blir av israelske kommentatorer sett på som en hestehandel fra statsminister Benjamin Netanyahus side.

Etter flere måneder med omfattende protester, demonstrasjoner og streiker gikk Netanyahu før helga med på en midlertidig utsettelse av regjeringens omstridte rettsreform, til sterke protester fra Ben-Gvir og de øvrige koalisjonspartnerne på ytre høyre fløy, samt regjeringens ortodokse støttespillere.

Ben-Gvir leder partiet Jødisk makt, og han har som sikkerhetsminister fra før kontroll over det israelske politiet.

Hvilke oppgaver en ny nasjonalgarde skal ha, er foreløpig uklart. Ben-Gvir hevder at en slik styrke er nødvendig for å gjenopprette ro og orden i israelske gater. Kritikerne er imidlertid mange.

Sterk motstand

Israels riksadvokat Gali Baharav-Miara og landets øverste politisjef Kobi Shabtai har gjort det klart at de er motstandere av å etablere en ny nasjonalgarde, skriver Jerusalem Post.

Tomer Naor i den israelske organisasjonen Movement for Quality Government er også sterkt kritisk.

– Ben-Gvir er fast besluttet på å ha en politisk politistyrke som kan tjene hans private vil interesser, og som kan holde hele landet som gisler, skriver han i et brev til regjeringsmedlemmene, gjengitt av Jerusalem Post.

Nyeste fra Dagsavisen.no: