Verden

Netanyahus forsvarsminister ber egen regjering stoppe lovforslag

Israels forsvarsminister ba lørdag statsminister Benjamin Netanyahu om midlertidig å stoppe håndhevelsen av loven som ryster landet.

Det er igjen store demonstrasjoner i landet mot regjeringens planer om å endre rettssystemet. Forsvarsminister Yoav Gallant ba i en TV-sendt tale statsministeren om å stoppe den kontroversielle loven.

– Prosessen må stoppes, for sikkerheten til Israel og for våre sønner og døtre. Dette har jeg ikke tenkt å være med på, sa han.

Loven innebærer blant annet at parlamentet skal kunne overprøve avgjørelser fra Høyesterett og at politikere skal ha større innflytelse over nominasjoner av dommere til samme domstol. Den beskytter også Netanyahu juridisk under rettssaken hvor han er anklaget for korrupsjon.

Store demonstrasjoner med titusenvis av deltakere har vært holdt hver lørdag i tre måneder. Ifølge israelske medier deltok over 100.000 mennesker i en gigantisk demonstrasjon i Tel Aviv lørdag. De ble blant annet møtt av politi utstyrt med vannkanoner.

Gallant sier nå at protestene utgjør en umiddelbar fare for statens sikkerhet. Han ber derfor statsministeren om ikke å håndheve loven før etter den jødiske påsken, som begynner 5. april.

– Sinne, smerte og misnøye vokser i alle retninger, med en styrke som jeg aldri har sett maken til. Hvis bare én side vinner, enten det er på gata eller inne i Knesset, så er staten Israel den store taperen, advarte han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: