Verden

USA og Canada har inngått avtale for å minske antall asylsøkere

President Joe Biden har kunngjort at USA og Canada har inngått en avtale som innebærer at asylsøkere som reiser til Canada via USA, blir avvist på grensen.

Avtalen ble kunngjort fredag da Joe Biden for første gang besøkte Canada som USAs president.

– USA og Canada vil jobbe sammen for å motvirke ulovlige grensepasseringer, sa Biden da han talte i den canadiske nasjonalforsamlingen.

Avtalen innebærer også at Canada skal gjøre det lettere for personer å få innvilget innreisetillatelse på forhånd. I alt 15.000 mennesker fra den vestlige halvkule skal gis opphold på humanitært grunnlag i løpet av et år.

I talen hyllet Biden også fellesskapet mellom de to nordamerikanske landene, noe som resulterte i stående applaus.

– Amerikanere og canadiere er to folk, to land, og etter mitt syn deler de ett hjerte, sa Biden.

Brudd på asylretten?

USA har innført samme type ordning på grensen til Mexico. De nye reglene er blitt kritisert for å bryte med asylretten, som er nedfelt i FNs flyktningkonvensjon.

I en felles uttalelse lover Biden og Canadas statsminister Justin Trudeau at USA og Canada skal samarbeide på en rekke områder.

Blant annet vil de jobbe for å bli mindre avhengige av andre land når det gjelder tilgangen på halvledere og viktige mineraler, som blant annet trengs for å produsere batterier og elbiler.

Sammen mot Kina

De lovet også å stå sammen mot autoritære regimer og definerte Kina som en «langsiktig utfordring for verdensordenen». I uttalelsen anklages også Kina for «økonomisk tvang», «ikke markedsstyrt politikk» og menneskerettighetsbrudd.

– Med økt konkurranse, blant annet fra et stadig mer selvsikkert Kina, er det ikke tvil om hvorfor det er viktig at vi vender oss til hverandre for å bygge opp et nordamerikansk marked for alt fra halvledere til solpanelbatterier, sa Trudeau.

Nyeste fra Dagsavisen.no: