Verden

Nord-Korea hevder 800.000 frivillige har vervet seg til krig mot USA

Nord-Korea hevder at 800.000 personer fredag enten vervet seg eller gikk inn i militæret på nytt for å være med i landets militære kamp mot USA.

Rundt 800.000 studenter og arbeidere rundt om i landet uttrykte fredag et ønske om å slutte seg til landets militære, skriver den nordkoreanske partiavisen Rodong Simmun. Landet har rundt 26 millioner innbyggere.

Påstanden kommer etter at landet torsdag testet det internasjonale ballistiske missilet Hwasong-17 som svar på den pågående militærøvelsen til Sør-Korea og USA.

Missilet ble skutt ut i Japanhavet torsdag, kun noen timer før Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol reiste til Tokyo for å møte Japans statsminister Fumio Kishida. De to snakket blant annet om Nord-Koreas militære trussel.

Nord-Koreas ballistiske missiler er forbudt av resolusjoner fra FNs sikkerhetsråd, og oppskytingen er møtt med fordømmelse fra både Sør-Korea, Japan og USA. Også utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) har fordømt oppskytingen, som hun sier truer den regionale og internasjonale sikkerheten.

Øvelsen «Freedom Shield 23», som USA og Sør-Korea startet mandag, er landenes største siden 2017. Nord-Koreas leder Kim Jong-un, som bivånet torsdagens oppskyting sammen med datteren, anklager de to landene for å øke spenningen i regionen med militærøvelsen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: