Verden

Tysk politi fulgte opp tips om Hamburg-gjerningsmann i vinter

Politiet fikk tips om at mannen som angrep en Jehovas vitner-menighet i Hamburg torsdag, kunne være farlig. De oppsøkte ham hjemme, men fulgte ikke opp.

Politiet opplyser på en pressekonferanse at mannen var 35 år gammel og tysk statsborger. Han hadde tidligere vært medlem av Jehovas vitner, men forlot menigheten for halvannet år siden.

De sier også at han tok sitt eget liv etter at politiet stormet bygningen torsdag kveld. Da hadde han drept fire menn, to kvinner og et ufødt barn.

Barnets mor overlevde angrepet, ifølge Hamburgs politisjef Matthias Tresp. Hun var gravid i 28. uke.

Åtte personer ble såret, fire av dem alvorlig.

I alt var 50 personer samlet til et møte da skytingen begynte.

– Det verste Hamburg har opplevd

– Vi har vært med på mye i Hamburg, men vi har aldri sett en hendelse med dette omfanget. Det er den verste forbrytelsen i vår nyere historie, sier byråd Andy Grote.

Han mener at flere liv trolig ble spart fordi politiet var så raskt på stedet.

Angrepet skjedde i bydelen Alsterdorf, noen kilometer nord for Hamburg sentrum, ved 21-tiden torsdag kveld.

35-åringen – som bare omtales som Philipp F. – var amatørskytter og hadde siden desember hatt tillatelse til å ha et halvautomatisk våpen.

I løpet av angrepet brukte han ifølge politiet ni magasiner med ammunisjon og avfyrte over 100 skudd.

Ikke rulleblad

Statsadvokaten i Hamburg mener det ikke lå politiske motiver bak. Men de har fortsatt ikke funnet ut hva som fikk mannen til å gå til angrep mot bygningen der Jehovas vitner hadde et møte.

Han hadde ikke kriminelt rulleblad, men skal selv ha tatt kontakt med politiet for å anmelde menigheten for svindel. Politiet ble også tipset om mannens oppførsel i januar.

I et brev til politiet het det at gjerningsmannen kunne være psykisk syk, men at dette ikke var diagnostisert fordi han ikke ønsket å få behandling.

Sinne mot Jehovas vitner

– Philipp F. hadde angivelig et særlig sinne mot religiøse grupper, spesielt mot Jehovas vitner og mot sin tidligere arbeidsgiver, sa Ralf Meyer i Hamburg-politiet på et pressetreff fredag.

Jehovas vitner er en kristen gruppe med 8 millioner medlemmer verden rundt, som har sin egen tolkning av Bibelen. De mener blant annet at verdens undergang er nær, og at de som utvalgt gruppe blir frelst.

Etter tipset oppsøkte to politibetjenter mannen hjemme, ifølge Meyer. Der snakket de med mannen, som ifølge dem framsto frisk, og de sjekket mannens våpenlisens, våpen og ammunisjon.

Tidligere sa politiet at de hadde blitt tipset, men at de da ikke hadde tilstrekkelig grunnlag for å foreta seg noe.

– En brutal voldshandling

Da politiet stormet bygningen torsdag kveld, sprang mannen opp i overetasjen, der han ifølge politiet skjøt seg selv. Politiet har gjennomsøkt leiligheten hans i ettertid og funnet en stor mengde ammunisjon.

Politiet i Hamburg sier at politiaksjonen gikk «så godt som man kunne forvente under de gjeldende omstendighetene».

Tysklands statsminister Olaf Scholz fordømmer skytingen og kaller den «en brutal voldshandling».

– Mine tanker går til ofrene og deres familier. Og til sikkerhetsstyrkene, som har en vanskelig oppgave, tvitret Scholz, som tidligere var ordfører i Hamburg.

Raskt på plass

Politiet var raskt på plass med en spesialpatrulje som var i nærheten da de første meldingene om skyting kom.

Beboere i området ble bedt om å holde seg inne, men alarmen ble raskt avblåst da politiet kom til at det ikke var flere gjerningsmenn.

Vitner som befant seg i området, beskriver å ha hørt flere titalls skudd fra trossamfunnets lokale.

Flere angrep

Tyskland har opplevd flere dødelige angrep og attentater de siste årene som både islamister og høyreekstreme står bak.

Et av de verste var da en tunisisk islamist kjørte en lastebil inn på et julemarked i Berlin i 2016 og drepte tolv mennesker. I 2020 drepte en høyreekstremist ti mennesker i et angrep i Hanau.

I desember ble 25 pågrepet, anklaget for å ha planlagt statskupp. De pågrepne tilhører Reichsbürger-bevegelsen, som blant annet omfatter høyreekstremister, konspirasjonsteoretikere og våpenentusiaster.

Strammere våpenlover

Det har ført til press på regjeringen for å stramme til landets våpenlover.

Folk over 18 år som ikke har rulleblad, kan få våpenlisens i Tyskland om de oppfyller visse vilkår. De gjelder oppbevaring av våpen og at våpeneieren er psykisk frisk. Det gjøres også bakgrunnssjekker, der myndighetene må spørre den tyske sikkerhetstjenesten om personen det dreier seg om er ekstremist.

Innenriksminister Nancy Faeser kunngjorde fredag at lovverket skal strammes inn. Framover skal det bli påkrevd med psykologisk evaluering av alle som vil kjøpe våpen.

– Lovutkastet innebærer en psykologisk skikkethetsvurdering, sier Faeser.

Siste innstramming var i 2020, da flere større magasiner ble forbudt. I tillegg ble det avgjort at myndighetene hvert femte år skal se om det fortsatt er god grunn til at noen må ha våpen.


Nyeste fra Dagsavisen.no: