Verden

Wagner-sjefen hevder Bakhmut er omringet av russiske styrker

Byen Bakhmut er praktisk talt omringet av russiske styrker, sier Jevgenij Prigozjin, leder for den beryktede leiesoldatgruppen Wagner.

Saken er oppdatert

I en video publisert fredag sier han at ukrainske styrker kun har kontroll over én vei ut av byen. Prigozjin ber samtidig Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om å trekke ut sine styrker.

Prigozjins styrker har i månedsvis ledet angrepet mot den østukrainske industribyen Bakhmut, som russerne bruker sovjetnavnet Artjomovsk på og anser som et springbrett til større byer som Kramatorsk og Slavjansk.

«Kun én vei ut»

– Enheter fra det private militærselskapet Wagner har praktisk talt omringet Bakhmut, sier Prigozjin i videoen. Påstanden er ikke kommentert fra ukrainsk hold og heller ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Prigozjin hevder i videoen at Wagner-soldatene kjemper mot stadig flere eldre menn og barn og ikke profesjonelle soldater. Deretter viser videoen det som synes å være tre ukrainske krigsfanger, en eldre mann og to yngre gutter, som ser redde ut og ber om å få dra hjem.

De ser ut til å være under sterkt press, og Reuters skriver at videoen synes å være iscenesatt.

Omstridt by

I en annen video, som Prigozjin publiserte torsdag, kan man se Wagner-soldater inne i Bakhmut. Reuters har geolokalisert videoen til et område øst i Bakhmut, rundt 2 kilometer unna sentrum.

Byen er sentrum av forsvarslinjen som er etablert mot Siversk i Donetsk-regionen, etter at russiske styrker overtok kontrollen over tvillingbyene Sievjerodonetsk og Lysytsjansk.

Ifølge ukrainske militærobservatører kontrollerer ukrainske styrker et område som er litt over 4 kilometer bredt vest for Bakhmut. Om Bakhmut faller, vil veien mot storbyene Slavjansk og Kramatorsk åpnes mer opp, og russiske styrker vil være nærmere målet om å ta kontroller over hele Donetsk.


Mer fra Dagsavisen