Verden

Ny sykdom forårsaket av plast funnet hos sjøfugl

Forskere har oppdaget en sykdom i sjøfuglarten lysbeinlire. De tror flere fuglearter også er rammet.

Økende bevissthet til tross: plast i havet blir et større og større problem. Ifølge en rapport fra WWF, vil plastforsøplingen i våre hav firedobles innen 2050.

Den samme rapporten viser at 88 prosent av undersøkte arter som lever i havet, er negativt påvirket av plast.

I Norge i 2015 ble det for eksempel gjort funn som tyder på at ni av ti fugler av arten havhest har plast i magen.

Nå har en ny sykdom, utelukkende forårsaket av plast, blitt oppdaget av sjøfugl.

---

Fakta om plast i havet

  • Mellom 9 og 14 millioner tonn plast havner i havet hvert år.
  • Plastpartikler er funnet i fordøyelsen hos en rekke sjøfugler, marine pattedyr, skilpadder, fisk og virvelløse dyr.
  • 88 prosent av undersøkte marine arter er negativt påvirket av plast.
  • Når plasten havner i havet, brytes den ikke ned: den brytes opp i stadig mindre biter. Dette skjer enda langsommere i havet enn på land, fordi det er mindre UV-stråling og kaldere temperaturer på havdypet.
  • Det antas at mengden plast i havet vil firedobles innen 2050

Kilde: WWF

---

Skader spiserør og magesekk

Sykdommen har fått navnet «plasticosis», og er funnet i fugler av arten lysbeinlire utenfor Australia, skriver The Guardian.

En gruppe forskere undersøkt lysbeinlirene, og sett at fuglene har arr i fordøyelseskanalen etter å ha fått i seg avfall. Studien, publisert i Journal of Hazardous Materials, fant arrdannelser ikke bare i voksne fugler, men også hos unge.

Det tror de kommer av at kyllingene har blitt foret med plast av foreldrene, som forvekslet avfallet med mat.

De små plastbitene som fuglene får i seg, gir betennelser i fordøyelseskanalen. Betennelsene fører så igjen mye arrvev, som påvirker fuglenes fordøyelse og vekst, og dermed overlevelse.

Lite forsket på

I tillegg gjør sykdommen at spesielle kjertler i fuglens mage brytes ned, noe som kan gjøre dem mer utsatte for infeksjoner og parasitter, samt forstyrre inntaket av enkelte vitaminer.

Alex Bond, forsker og fugleansvarlig ved Naturhistorisk museum i London, sier at selv om fuglene kan se friske ut på utsiden, står det dårlig til på innsiden.

– Denne studien er første gang magevev har blitt undersøkt på denne måten, og viser at plastforbruk kan forårsake alvorlig skade på disse fuglenes fordøyelsessystem, sier han til The Guardian.

Under dette studiet så forskerne kun på lysbeinliren, men de utelukker ikke at sykdommen også finnes hos andre fuglearter.

Mer fra Dagsavisen