Verden

FN-sjefen: – Israels bygging av bosetninger i palestinske områder må stanse

FNs generalsekretær António Guterres ber innstendig Israel stanse all bygging av bosetninger på okkupert palestinsk jord.

– Hver eneste ny bosetning er enda en veisperring på veien til fred, sa Guterres på et møte i FNs sikkerhetsråd onsdag. Møtet ble holdt i komiteen for det palestinske folkets rettigheter.

– All bosetningsaktivitet er ulovlig i henhold til folkeretten. Det må stanse, fastslo han.

Han la deretter til at det å oppfordre til vold er en blindvei, og at ingenting rettferdiggjør terrorisme.

– Det vi må prioritere med det samme, er å hindre en videre opptrapping, redusere spenningene og gjenetablere ro, sa han videre før han beskrev situasjonen i de palestinske områdene som «den mest lettantennelige på årevis».

Israels regjering har de siste ukene fått kraftig internasjonal kritikk for å ha godkjent ni såkalte utposter på den okkuperte Vestbredden, samt for å ha gitt tillatelse til bygging av 10.000 nye boliger. Blant kritikerne er USA og Norge. Mandag uttrykte de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd forferdelse over planene.

Bygging i okkuperte områder med mål om å flytte nye befolkningsgrupper dit, er forbudt i henhold til folkeretten.

Få timer før Guterres’ talte, drepte israelske soldater ti palestinere i en militæroperasjon i Nablus på Vestbredden. Over 80 personer ble såret, ifølge det palestinske helsedepartementet.

Nyeste fra Dagsavisen.no: