Verden

Storbritannia: Økt rivalisering mellom Russland og Wagner

Ifølge britisk etterretning er økt rivalisering mellom det russiske forsvarsdepartementet og Wagner årsaken til at sistnevnte ikke lenger rekrutterer fra fengsel.

Det kommer fra i helt ny informasjon fra britisk etterretning som Storbritannias forsvarsdepartement har publisert på Twitter.

Torsdag denne uka kunngjorde sjefen for Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin at de ikke lenger rekrutterer leiesoldater fra russiske fengsler.

– Rekrutteringen av innsatte fanger har stanset fullstendig, sier sjef for Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, i en uttalelse torsdag, ifølge NTB.

Ifølge britisk etterretning skal Wagner-gruppen allerede ha slitt med å få folk til å verve seg i desember i fjor. De viser til data fra det russiske fengselsvesenet.

Britisk etterretning tror fortellinger om de brutale forholdene Wagner-soldater deltar i, og utsettes for, kan ha nådd fengslene, men de mener hovedårsaken til at Wagner nå har sluttet med rekrutteringen er økt rivalisering mellom dem og det russiske forsvarsdepartementet.

---

Dette er Wagner-gruppen:

  • Den russiske Wagner-gruppen er et privat, militært selskap med leiesoldater. Gruppen har sin base sørvest i Russland, nær den annekterte Krim-halvøya.
  • Hvor mange fra gruppen som har deltatt for Russland i krigen i Ukraina, er ikke kjent.
  • Gruppen har tidligere deltatt i konflikter i land som Syria, Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikk, Sudan og Mosambik.
  • Leiesoldater fra Wagner-gruppen anklages for krigsforbrytelser i Syria, Libya og Mali.
  • Gruppen ble grunnlagt av den tidligere GRU-offiseren Dmitrij Utkin og blir trolig finansiert av oligarken Jevgenij Prigozjin. Prigozjin omtales til tider som Putins kokk fordi han tidligere drev et cateringselskap som leverte mat til Kreml.
  • EU og Storbritannia har innført sanksjoner mot Wagner-gruppen, og Prigozjin er etterlyst av FBI.
  • Fredag 13. januar ble Andrej Medvedev, en tidligere avdelingsleder i Wagner-gruppen, pågrepet i Pasvik. Han har søkt asyl i Norge etter å ha vært på flukt etter at han 6. juli rømte da kontrakten med gruppen gikk ut.

Kilder: TT, BBC, NTB

---

Ifølge avisen The Guardian har ikke Wagner-gruppen villet gi informasjon om hvor mange straffedømte de har vervet til krigen, men tall fra det russiske fengselsvesenet viser at tallet på innsatte har gått ned med 20.000 mellom august og november i fjor. Det er den største nedgangen i innsatte på over ti år.

Ifølge avisen hevdet amerikansk etterretning i desember i fjor at 40.000 straffedømte hadde blitt plassert i Ukraina av Wagner-gruppen. Det utgjør ifølge USA halvparten av Wagner-gruppas leiesoldater i Ukraina.

Prigozjin understreket torsdag at forpliktelsene til dem som allerede har vervet seg til leiesoldatgruppen vil bli oppfylt, skriver NTB.

Det er fra tidligere kjent at Wagner-gruppen rekrutterte soldater fra russiske fengsler mot løfter om benådning hvis de overlevde seks måneder i krigen i Ukraina.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: