Verden

Reddet etter over et døgn i ruinene

Etter 27 og 28 timer ble to unge personer reddet ut av ruinene to forskjellige steder i Tyrkia tirsdag morgen. Det var sjeldne lyspunkter i redningsarbeidet etter jordskjelvet. Over 20.000 mennesker kan ha mistet livet i Tyrkia og Syria.

Tirsdag morgen, 28 timer etter jordskjelvet, ble 27 år gamle Merve Ozgurdemir reddet ut av en kollapset bygning i byen Diyarbakir i Tyrkia.

Etter 27 timer ble også 24 år gamle Rumeysa Yalcinkaya reddet ut av en kollapset bygning i Kahramanmaraş i Tyrkia.

Det er likevel langt mellom lyspunktene i redningsarbeidet etter jordskjelvet som rammet Tyrkia og nordvestlige deler av Syria natt til mandag.

Tiden er i ferd med å renne ut for flere hundre familier som fortsatt ligger under sammenraste bygninger i Syria etter jordskjelvet, ifølge redningsarbeidere.

– Hvert sekund teller for å redde liv, sier Raed al-Saleh, som leder den opposisjons-kontrollerte syriske organisasjonen De hvite hjelmene.

Han ber humanitære organisasjoner om å raskt sende hjelp og respondere på katastrofen.

Over 20.000 kan være døde

Antallet bekreftede omkomne har tirsdag morgen passert 4.800, ifølge tall fra myndighetene i landene. Minst 3.300 er bekreftet omkommet i Tyrkia, ifølge nyhetsbyrået Anadolu. Men Verdens helseorganisasjon (WHO) tror det totale antallet døde kan komme opp i 20.000 de neste dagene.

Jordskjelvet som rystet Tyrkia og Syria natt til mandag har rammet noen av de aller mest sårbare.

– Det er et område med mange internt fordrevne og flyktninger. Det er mange fordrevne i Nord-Syria, og de bor ikke bare i leirer, de har overtatt boliger av folk som har flyktet derfra. Det er svært mange fattige i området, sa Trude Falch, seksjonsleder for Midtøsten og Nord-Afrika i Norsk Folkehjelp, mandag til Dagsavisen.

– Tyrkia er et av de mest utsatte landene for jordskjelv i verden, og landet har til dels laget bygninger som skal tåle sterke jordskjelv. I Syria er det ikke noe av det. Landet har vært ti år i krig, og det er mange midlertidige bygningsstrukturer. De er veldig dårlig rustet for jordskjelv, sier hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen