Verden

FN-sjefen frykter verden går mot «større krig»

FNs generalsekretær António Guterres mener det er sannsynlig med en eskalering i Russland-Ukraina-konflikten, og at verden går mot en «større krig».

– Vi har startet 2023 med å stirre ned i hullet som inneholder et sammenløp av utfordringer ulikt noe vi har hatt tidligere i vårt liv, sa han under en tale til diplomater fra hele verden.

Mandag la generalsekretæren fram sine prioriteringer for året i en dyster tale til FNs hovedforsamling. Der fokuserte han på Russlands invasjon av Ukraina, klimakrisen og ekstrem fattigdom.

Guterres poengterte at toppforskere og sikkerhetseksperter i januar hadde flyttet den symbolske dommedagsklokken til 90 sekunder på midnatt, det nærmeste den noen gang har vært å signalisere utslettelsen av menneskeheten.

– Vi må våkne – og sette i gang arbeidet, bønnfalt han mens han leste opp en liste over presserende problemer for året.

På topp var Ukraina-krigen, men også konfliktområder som Israel-Palestina, Afghanistan, Myanmar, Sahel og Haiti ble tatt med. Guterres manet også til radikale endringer i verdensøkonomien.

– Noe er fundamentalt galt med vårt økonomiske og finansielle system. Det bidrar til økningen i fattigdom og sult, det økende gapet mellom fattige og rike, og utviklingslandenes gjeldsbyrde, sa han.

Nyeste fra Dagsavisen.no: