Verden

Storslått smykkefunn i England: – Kjære vene, er dette ekte?

Et rundt 500 år gammelt anheng oppdaget på et jorde i England omtales som det mest betydningsfulle funnet i landet på flere tiår.

– Vi tenkte alle det samme: kjære vene, er dette ekte? Kan det muligens være? sier Rachel King, kurator ved British Museum med ansvar for renessansen i Europa i et intervju fredag.

Anhenget i gull, formet som et hjerte og med symboler som kan knyttes til Henrik VIII, som var konge i England fra 1509 og fram til sin død i 1547, og hans første kone, Katarina av Aragón, skriver The New York Times.

Anhenget ble funnet av 34 år gamle Charlie Clarke da han var ute med metalldetektoren sin utenfor Birmingham i 2019. Da metalldetektoren begynte å pipe, trodde han først at han hadde funnet en gammel brusboks. Etter å ha gravd rundt 60 centimeter ned i bakken, fant han det som viste seg å være et funn som har skapt blest blant forskere.

– Jeg visste det var spesielt, sier Clarke.

Storslått funn

Fronten av anhenget er utsmykket med ulike symboler: en granateplebusk, som knyttes til Katarina av Aragón, og en tohodet, sammenflettet Tudor-rose. Rosen ble tatt i bruk av kongehuset Tudor i 1486. På den andre sida av anhenget står bokstavene K og H.

I henhold til britisk lov må folk som finner skatter melde dem inn og gi museer muligheten til å kjøpe dem. Kjøpesummen deles så mellom eieren av tomta der skatten blir funnet, og personen som fant det. Da Clark først tok med anhenget til en ekspert i Birmingham, forteller han at hun skalv mens hun holdt det. Anhenget ble så sendt til British Museum.

Forskerne har bekreftet at anhenget er autentisk, som betyr at det er rundt 500 år gammelt. Rachel King ved museet har sagt at anhenget er det mest betydningsfulle funnet i løpet av de 25 årene siden britiske myndigheter startet å registrere funn.

Ingenting sammenlignbart fra renessansen, som startet i Italia på 1400-tallet og spredte seg til store deler av Europa, er funnet de siste 100 årene, ifølge King.

Flere koner

Historien bak anhenget er ikke kjent, og eksperter spekulerer på om det kan ha blitt laget som premie i en konkurranse. Det er heller ikke kjent hvordan det havnet på et jorde utenfor Birmingham.

Henrik VIII, er blant annet kjent for å ha vært gift hele seks ganger. To av konene fikk han halshogd. Spanske Katarina av Aragón var den første kona, og mor til hans eldste datter, som seinere ble dronning Maria I. De to var gift fra 1509 og ekteskapet ble annullert i 1533. Henrik var lei av at kona ikke klarte å gi ham en mannlig arving, og giftet seg så med Anne Boleyn.

Det ekteskapet resulterte i en datter, som seinere ble dronning Elisabeth I. Også dette ekteskapet fikk han annullert og i 1536 ble Boleyn henrettet ved halshogging.

Kone nummer tre var Jane Seymour, som han var gift med fra mai 1536 til hun døde i oktober året etter. Sammen fikk de sønnen Edvard, seinere kong Edvard IV.

Flere barn fikk han ikke med noen av de tre neste konene: Anna av Kleve, Catherine Howard og Catherine Parr. Han var gift med Parr da han døde i 1547.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: