Verden

Kaster ut Ilhan Omar etter Israel-kritikk

Republikanerne i Representantenes hus har stemt for å fjerne demokraten Ilhan Omar fra utenrikskomiteen.

Avstemningen skjedde etter en opphetet debatt torsdag, og de folkevalgte var i all hovedsak delt langs partipolitiske linjer, skriver NTB. Selv om noen republikanere har uttrykt betenkeligheter, har Husets leder – republikaneren Kevin McCarthy – samlet støtte for å fjerne Omar.

– Min stemme vil bli høyere og sterkere, og mitt lederskap vil bli bejublet verden over, sa Omar etter avstemningen.

Frontene skjerpes

Fjerningen innebærer en ytterligere skjerping av frontene mellom de to partiene i Kongressen etter at Demokratene i forrige valgperiode fjernet representanter på ytre høyre fløy hos republikanerne fra komiteer.

Før avstemningen sa McCharty at de ville kunne stemme henne ut:

– Vi kommer til å ha nok stemmer, sa den omstridte lederen for Representantenes hus i USA, Kevin McCarthy onsdag kveld, ifølge pressebyrået AP.

Forslaget om å kaste henne ut kom fra den republikanske representanten Max Miller, som tidligere har jobbet i Trump-administrasjonen, ifølge AP. Årsaken skal være Omars uttalelser om staten Israel tilbake i tid, som hun senere har beklaget. Miller mener Omars uttalelser har diskreditert Representantens hus.

På Twitter skrev Omar at hun ikke dro til Kongressen for å være stille.

– Jeg kom for å være deres stemme, skrev hun.

Utkastelsen har vakt streke reaksjoner blant flere av Omars partifeller. Senatoren Chris Van Hollen skriver på Twitter at man ikke bare kan fjerne folk fordi man er uenig med dem.

– Det er ikke noe man gjør i et demokrati, det er noe man gjør i et diktatur, skriver han.

Han mener McChartys rolle er skamfull. Også senatoren Chris Murphy skriver at utkastelsen er en feil, og at ingenting Omar har sagt rettferdiggjør en utkastelse fra komiteen.

Kritikk av Israel

– Det er bare det at hennes syn på Israel er svært annerledes enn resten av komiteen, sa leder av utenrikskomiteen, Michael McCaul, etter et lukket møte mellom republikanerne onsdag.

– Jeg har ikke noe imot å ha ulike synspunkter, men dette er noe annet, sier han.

Omar kommenterte den planlagte utkastelsen på Twitter dagen før de stemte over forslaget.

– Ingen medlemmer av Kongressen bør bli fjernet fra komiteen på grunn av anklager om å svekke forholdet til et annet land, skiver hun.

I 2019 vakte kommentarer fra Ilhan Omar oppsikt, og det førte til at hun måtte beklage. Hun kritiserte den israelvennlige lobbyen i Washington, og anklaget Israel-venner for å oppfordre kongressrepresentanter til å «inngå allianse med et fremmed land», ifølge NTB. Det var særlig Tweeten hennes der hun skrev «It’s all about the Benjamins baby», som provoserte mange.

Også den gangen foreslo republikanere, og noen demokrater, at Omar skulle bli kastet ut av Utenrikskomiteen, skriver New York Times. Omar beklaget i stedet, og uttalte at antisemittisme er ekte, og at hun er takknemlig for at jødiske allierte og kolleger har lært henne om den såre historien knyttet til antisemittiske troper, skriver avisen.

I 2021 fikk hun også kritikk fordi flere mente hun sammenlignet USA, Hamas, Afghanistan, Israel og Taliban fordi hun twitret dette:

– Vi må kreve det samme nivået av ansvar og rettferdighet for alle ofre for menneskerettighetsbrudd. Vi har sett utenkelige grusomheter begått av USA, Hamas, Israel, Afghanistan og Taliban.

We must have the same level of accountability and justice for all victims of crimes against humanity.

We have seen unthinkable atrocities committed by the U.S., Hamas, Israel, Afghanistan, and the Taliban.

I asked @SecBlinken where people are supposed to go for justice. pic.twitter.com/tUtxW5cIow

— Rep. Ilhan Omar (@Ilhan) June 7, 2021

Flere reagerte på at hun sammenlignet terroristorganisasjoner og land som USA og Israel. Ifølge New York Times ba flere jødiske demokrater Omar om å komme med en oppklaring av hva hun mente.

Omar fikk støtte fra flere demokrater, og særlig afroamerikanske demokrater, som mente afroamerikanske demokrater behandles annerledes enn hvite når det kommer til kritikk av staten Israel.

En av dem som tok henne i forsvar var demokraten Rashida Tlaib, som selv har palestinsk bakgrunn. Hun har flere ganger kritisert Israel for å være en apartheid-stat og for rasisme, skiver avisen.

– Jeg er lei av at kolleger (både demokrater og republikanere) demoniserer Ilhan Omar. De er besatt av å regulere henne, og det er sykt. Hun har motet til å fordømme menneskerettighetsbrudd uansett hvem det er som står bak. Det er bedre enn kolleger som ser vekk når det passer deres politikk, skrev hun på Twitter.

Omar kom også med en uttalelse der hun tydeliggjorde at hun ikke likestiller terroristorganisasjoner med demokratiske land med rettsvesen.

«The Squad»

Somalisk-amerikanske Ilhan Omar representerer Minnesota, og ble valgt inn i Representantens hus i Minnesota for første gang i 2016. To år senere ble hun valgt inn i Representantenes hus nasjonalt, som den første somalisk-amerikanske og den første ikke-hvite kvinnen fra Minnesota. Omar og Rashida Tlaib fra Michigan ble også de første muslimske kvinnene i Kongressen i 2018.

Omar ble sammen med Rashida Tlaib, Alexandria Ocasio-Cortez og Ayanna Pressley omtalt som «The Squad» i Representantenes hus, etter at alle fire ble utsatt for flere rasistiske angrep fra daværende president Donald Trump, og fra andre republikanske representanter.

Reise tilbake til «dit de kommer fra»

Blant annet skrev Trump på Twitter i 2019 at de fire kvinnene burde reise tilbake til «dit de kommer fra».

– Disse landene trenger sårt deres hjelp. Dere kan ikke dra raskt nok, skrev Trump, med henvisning til kvinnenes opprinnelsesland.

Med 240 stemmer mot 187 vedtok Huset like etter at de fordømte kommentarene som rasistiske.

– Når Donald Trump ber fire amerikanske kongresskvinner om å reise tilbake til landene sine, stadfester han at slagordet om å gjøre USA stort igjen alltid har handlet om å gjøre USA hvitt igjen, skrev daværende leder av det demokratiske partiet, Nancy Pelosi, på Twitter.

Anklager om hevn

Flere mener også at forslaget fra republikanerne om å kaste ut Omar fra utenrikskomiteen er hevn for at demokratene kastet ut to republikanere i 2021, ifølge nyhetsbyrået AP.

I februar 2021 ble den omstridte representanten Marjorie Taylor Greene kastet ut fra to komiteer i Kongressen etter å ha kommet med flere hatefulle ytringer. I november 2021 sørget demokratene også for at den republikanske representanten Paul Gosar skulle bli utvist fra komiteene, etter at han publiserte en animert video som viste at han drepte demokratenes representant Alexandria Ocasio-Cortez med et sverd.

Ilhan Omar selv sa også ifølge byrået at forslaget til republikanerne handler om hevn.

– Det er en håndsrekning til den forrige presidenten, sa hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen



Mer fra Dagsavisen