Verden

Oppfordrer EU-land om å utvise Russlands ambassadører

Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis tror flere EU-land vil ta steget og utvise Russlands ambassadører.

Det melder den uavhengige russiske avisen Meduza. Utenriksministeren møtte sine kolleger i de baltiske landene og Polen i Riga tirsdag denne uka.

– For omtrent en måned siden var Litauen det eneste landet i EU uten ambassadør i Moskva, og uten en russisk ambassadør i Vilnius. Vi tok avgjørelsen om å senke våre diplomatiske relasjoner etter at massakren i Butsja ble avdekket, sa Landsbergis under pressekonferansen i Riga.

23. januar utviste Russland Estlands ambassadør til landet og anklaget ham for russofobi. Estland svarte med å utvise Russlands ambassadør, og samme dag ba også Latvia Russlands ambassadør om å forlate landet, og hentet hjem sin egen ambassadør i Moskva.

– Jeg vil ikke utelukke at flere land kan bli overbevist om at dette er veien å gå, når de ser hva som skjer i Ukraina. I mange tilfeller tror jeg ikke de vil ha mye bruk for russiske ambassadører i europeiske hovedsteder. Ofte fungerer de ikke lenger som diplomatiske institusjoner. De dekker over krigsforbrytelser med propaganda, og promoterer generelt Russlands agenda for folkemord, fortsatte Landsbergis.

Polens utenriksminister Zbigniew Rau var heller ikke særlig optimistisk med tanke framtidens diplomatiske relasjon med Russland.

– For å være helt ærlig så er de diplomatiske relasjonene mellom oss helt fryst nå. Under nåværende omstendigheter forventer jeg ikke at de kommer til å forandre seg. Dessverre må jeg si meg enig med min gode venn Gabrielius. Veldig ofte driver russiske diplomater med aktiviteter som ikke har noe med diplomati å gjøre, sa han.

– Så lenge Russland fortsetter sin aggresjon mot Ukraina, så lenge de fratar dem deres rett til å være et fritt selvstendig land som selv velger hvilken allianse til vil være en del av, så er det ingenting ved våre bilaterale relasjoner som vil endre seg, sa Rau.

– Hvis Russland trekker seg ut av Ukraina, og er klare til å betale for skaden de har påført Ukraina, hvis de retter seg etter den internasjonale domstolen, hvis alt dette skjer så vil Polen være mer enn klar til å radikalt forbedre ikke bare våre diplomatiske relasjoner med Russland, sa han.

Han avsluttet med å si at hvis ikke dette skjer, vil ingenting mellom landene forandre seg.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: