Verden

Zelenskyj: – Jeg vet ikke om Putin fortsatt er i live

På frokostmøte i Davos avviste Ukrainas president fredsforhandlinger.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj snakket torsdag morgen på frokostarrangement i Davos i regi av Victor Pinchuk Foundation. Stiftelsen til den ukrainske oligarken arrangerer årlig en «Ukrainian Breakfast» under toppmøtet til Verdens økonomiske forum (WEF). Panelsamtalen ble innledet av Volodymyr Zelenskyj på videolink.

På spørsmål om muligheten for fredsforhandlinger med Russland, svarte Zelenskyj:

– Dette kan ikke behandles som vanlige fredelige forhandlinger.

– Akkurat nå skjønner jeg ikke hvem jeg skal snakke med og hva jeg skal snakke om.

– Jeg kan ikke helt vite om Russlands president, som noen ganger opptrer på en skjerm, virkelig er han. Jeg kan ikke engang vite om han fortsatt er i live, og om det er han som tar beslutningene, uttalte Zelenskyj til panelet.

– Jeg må vite hvem som sitter foran meg. Først må Russland finne noen, og så foreslå noe, sa Zelenskyj til CNNs Fareed Zakaria, som ledet spørsmålsrunden på frokostmøtet.

Under talen på frokostmøtet kom Zelenskyj med kritikk mot Tyskland for å hale ut spørsmålet om å gi Ukraina stridsvogner til kampen mot de russiske invasjonsstyrkene, skriver NTB.

– Det er tider der vi ikke bør nøle eller sammenligne. Når noen sier «Jeg vil gi stridsvogner dersom noen andre også vil gi stridsvogner», mener jeg det ikke er den rette strategien, sa Zelenskyj, ifølge NTB.

dsa, Russia, Wednesday, Jan. 18, 2023. (Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Russlands president Vladimir Putin besøkte onsdag en våpenfabrikk i St. Petersburg, der han uttalte at han var sikker på at Russland vil vinne krigen i Ukraina.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen







Mer fra Dagsavisen