Verden

New Zealands statsminister Jacinda Ardern går av i februar

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier at hun vil gå av senest 7. februar, melder flere lokale medier. Hun har ledet landet siden 2017.

Ardern sa torsdag at hun de siste månedene har forsøkt å finne en motivasjon til å gå løs på en periode til som statsminister, men at hun ikke har klart det, melder kringkasteren RNZ.

– Så i dag kunngjør jeg at jeg ikke vil forsøke å bli gjenvalgt, og at min periode som statsminister vil ta slutt senest 7. februar, sa en tydelig beveget Ardern.

Samtidig meldte hun at valget i landet vil bli avholdt 14. oktober. Ardern blir sittende i nasjonalforsamlingen fram til valget for å unngå suppleringsvalg.

Hun kaller de fem og et halvt årene som statsminister for de mest givende i livet.

– Jeg går av, fordi med en så privilegert jobb hører det med et stort ansvar: Ansvaret å vite når du er den rette personen til å lede – og også til å vite når du ikke er det, sa Ardern.

Saken fortsetter under videoen

Videre sa hun at hun gleder seg til å tilbringe mer tid med familien. Hun har en datter med forloveden Clarke Gayford.

Søndag skal Labour samles for å stemme fram en ny partileder og dermed ny statsminister søndag, skriver New Zealand Herald. Visestatsminister Grant Robertson har gjort det klart at han ikke ønsker å bli partileder.

Ardern sto overfor en tøff valgkamp i år. Hun ledet Labour til gjenvalg og den største seieren siden andre verdenskrig i 2020, men på nylige målinger har partiet ligget bak de konservative.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen