Verden

Han var en av Putins favoritter. Nå er filmstjernen stemplet som utenlandsk agent

Den anerkjente russiske skuespilleren Artur Smolyaninov har hovedrollen i Vladimir Putins favorittfilm. Nå vurderer han å kjempe i krigen – for Ukraina.

Den kjente russisken Artur Smolyaninov er i eksil i Europa, og i forrige uke gjorde han et intervju med den europeiske utgaven av den russiske uavhengige avisen Novaya Gazeta. Uttalelsene hans får nå sterke reaksjoner fra Putin og hans støttespillere.

Ifølge avisen er det nå gitt instruksjoner om at en straffesak skal åpnes mot skuespilleren, fordi han har uttalt seg negativt om Russland. Sammen med flere kritiske stemmer er han plassert på lista over utenlandske agenter.

Vurderer å kjempe for Ukraina

I intervjuet med Novaya Gazeta Europe sier Smolyaninov blant annet:

– Om jeg holder mulighetene åpne for å forsvare Ukraina i krigen? Absolutt! Det er den eneste muligheten for meg. Hvis jeg skal dra i denne krigen, vil jeg bare kjempe for Ukraina.

Smolyaninov forteller at en tidligere skuespillerkollega av ham kjemper på russisk side. Smolyaninov sier han uten tvil ville skutt ham.

– Jeg føler ikke annet enn hat for de på den russiske siden av frontlinjen. Hvis jeg var der, ville jeg ikke vist barmhjertighet, sier han.

Se intervjuet her:


Dømt for ærekrenkelser av hæren

I intervjuet snakker han også om hvorfor han tror mange russiske skuespillere ikke uttaler seg om krigen, om befolkningens tilsynelatende likegyldighet, og hvordan det russiske samfunnet kan se ut i framtiden.

Artur Smolyaninov forlot Russland like etter at krigen brøt ut. I høst dømte en russisk domstol ham til å betale en bot på over 4.000 kr for «ærekrenkelser av hæren», etter et intervju med den kjente journalisten Katerina Gordeeva i hennes intervjuserie med kulturpersoner om krigen. I intervjuet uttrykte han at han var motstander av krigen.

– Ingen i Kreml tenker noe som helst positivt om denne skuespilleren, skal Putins talsmann Dmitry Peskov ha sagt til journalister, ifølge Novaya Gazeta Europe.

Skuespilleren er godt kjent både i den russiske film- og teaterverdenen. En av hans mest kjente filmer er «the 9th Company» fra 2005 om krigen mellom Sovjetunionen og Afghanistan – og denne filmen skal president Vladimir Putin ha omtalt som en av sine favorittfilmer. Filmen er regissert av Fedor Bondarchuk, og produsert av ukrainske Alexander Rodnyansky. Produsenten erklærte seg som motstander av krigen da den brøt ut.

Her møtte Putin filmcrewet i 2005:


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen





Mer fra Dagsavisen