Verden

– Han er en taper

Paul Ryan har ingen tro på at Donald Trump blir republikanernes presidentkandidat i 2024.

Republikaneren Ryan, som var leder for Representantenes hus fra 2015 til 2019, ble torsdag intervjuet av CNNs Jake Tapper om fremtiden til Trump og det republikanske partiet.

Donald Trump er hittil den eneste som har erklært at han vil stille som republikanernes presidentkandidat i 2024. Ryan har liten tro på at Trump kommer til å sikre seg nominasjonen, nok en gang.

– Han er beviselig en taper. Han kostet oss huset i 2018 (republikanerne mistet flertallet i Representantenes hus), han kostet oss Det hvite hus i 2020 og han kostet oss Senatet igjen og igjen.

– Jeg kan ikke forestille meg at han vinner nominasjonen, sier Ryan.

Paul Ryan var også Mitt Romneys visepresidentkandidat i presidentvalget i 2012. Han søkte ikke gjenvalg i 2018, og jobber nå i rådgivningsselskapet Teneo.

Flere feider med Donald Trump

Etter at han trakk seg fra politikken, har Ryan hatt flere offentlige feider med Trump – både under og etter sistnevntes presidentperiode. I boka American Carnage, som kom ut i 2019, uttalte Ryan at Trump ikke kunne noe som helst om politikk, skriver The Washington Post.

Det tok ikke lang tid før Trump svarte på Twitter, der han beskriver Ryans periode som speaker i Representantenes hus som grusom (bortsett fra Trumps to første år som president), og at Ryan ble en fiasko som lot partiet i stikken:

Sommeren 2022 kalte Trump Ryan for en patetisk taper etter at Ryan uttalte at flere republikanske politikere ikke turte å stemme for å stille Trump for riksrett, selv om de ønsket det, skriver Insider.

Og i oktober 2022 sa Ryan at han vil støtte hvilken som helst republikansk presidentkandidat ved valget i 2024, så lenge han ikke heter Donald Trump.

Trump har inntil videre ikke kommentert Ryans intervju med CNN torsdag.

Donald Trump: – USAs comeback starter nå

I november kunngjorde Donald Trump, på sin egen eiendom i Mar-a-Lago i Florida, at han vil stille som presidentkandidat i 2024. 76-åringen gikk på talerstolen i en ballsal pyntet med amerikanske flagg.

Der hadde flere hundre tilhengere samlet seg. På høyttaleranlegget introduserte en stemme Trump som «USAs neste president», skriver NTB.

– USAs comeback starter nå, sa den tidligere presidenten.

Selv om det siden har vært relativt stille rundt den kommende nominasjonskampanjen, har Trump og hans indre sirkel begynt å lage liste over mulige visepresidentkandidater. Foreløpig er alle kvinner, ifølge kilder The Daily Beast har snakket med.

Blant dem som nevnes er Elise Stefanik, Tulsi Gabbard og omstridte Marjorie Taylor Greene. Alle har stått last og brast med Trump etter at han tapte valget i 2020.

Joe Bidens dokumentskandale

Trump selv er under etterforskning etter at han oppbevarte hemmelige dokumenter på eiendommen sin i Florida. Og flere enn Ryan har avskrevet Trump som presidentkandidat i 2024, ikke minst også på grunn av republikanernes svake mellomvalg i 2022.

Men denne uka fikk han en uventet håndsrekning da det ble kjent at hemmelighetsstemplede dokumenter fra da Joe Biden var visepresident, er funnet på et sted der Biden hadde kontor.

Ifølge CBS News har justisminister Merrick Garland gitt den føderale påtalemyndigheten i Chicago i oppdrag å gjennomgå dokumentene, også FBI etterforsker, skriver NTB.

Etter å ha fått flertall i Representantenes hus i valget, har republikanerne også nå åpnet sin varslede etterforskning av president Joe Biden og hans familie, skriver NTB.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen