Verden

Kongehusekspert om ferskt prins Harry-intervju: – Fremstår som et nedrig angrep på broren

– Prins Harry må forstå at dersom han kritiserer institusjonen, tar han familien sin med seg og hiver dem under bussen, sier kongehuskommentator Ole Jørgen Schulsrud-Hansen.

– Dette er bare mer av det vi allerede er vant med å høre fra ham.

Det sier Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen til Dagsavisen, kongehuskommentator for TV2. Han referer til det ferske intervjuet prins Harry gjorde med ITV-journalist Tom Bradby, i forbindelse med lanseringen av hans nye biografi «Spare».

– Enten er dette et rop om å bli hørt, eller så er han en mann med utrolig store skylapper foran øynene, sier Schulsrud-Hansen.

Han mener at journalist Tom Bradbys forsøk på å stille prins Harry noen kritiske spørsmål, blir møtt med null selvinnsikt fra prinsen.

– Han forkaster alle former for forsøk på å fremstille den andre siden av denne fortellingen. Mot slutten av intervjuet sier han «jeg har sikkert gjort feil, jeg og, men da må du nesten fortelle meg hva det er».

Kongehuskommentator i TV2, Ole-Jørgen Schulsrud-Hansen, mener prins Harry fremstår som selvmotsigende.

Et nedrig angrep

Det er kommet flere lekkasjer fra biografien, som lanseres 10. januar. Det forventes at boka vil føre til ytterligere svekking av forholdet mellom prins Harry og resten av den britiske kongefamilien. Nylig kom også Netflix-dokumentaren om prins Harry og hertuginne Meghan, hvor de retter kritikk mot kongehuset.

– Intervjuet hadde trolig hatt mer slagkraft hadde det ikke vært for alle lekkasjene fra boka hans. Det fremstår som gammelt nytt på grunn av flere dager med lekkasjer i forkant av intervjuet, sier Schulsrud-Hansen.

I intervjuet med ITV blir vi presentert for noen lydklipp av prins Harry med høytlesing av boka. Vi hører ham blant annet snakke om moren og bilulykken som tok livet av henne, hvordan faren var i rollen som etterlatt alenefar og hva slags forhold prins Harry har til broren sin, prins William.

– Det som treffer mest, er alt han sier om prins William. For meg fremstår det som et nedrig angrep på broren. Flere britiske medier kaller prins Harry for «Hertugen av å gjøre små problemer store», sier Schulsrud-Hansen.

Prins Harry sier han vil forsones med sin far kong Charles, og sin bror prins William. Her ble de fotografert sammen i 2014. Arkivfoto: Alastair Grant / AP / NTB

Selvmotsigende

Kongehuseksperten tror verken intervjuet, biografien eller oppførselen til prins Harry vil ha konsekvenser for kongehuset.

– Jeg tror det vil gi få konsekvenser for kongehuset, men mange for ham selv. Når én mann går ut av en institusjon som monarkiet, som er avhengig av at de som blir født inn i det har respekt for det og verner om det, vil nok en del briter få sympati med kongehuset. Flere vil nok tenke at det ikke er lett for dem når en av deres egne snur kappa med vinden, sier han.

Men selv om prins Harrys uttalelser og oppførsel den siste tiden kan slå tilbake på ham, tror ikke Schulsrud-Hansen at det vil gå så langt som at han mister Hertug-tittelen.

– Den kommer nok alltid til å stå. Det britiske monarkiet har aldri fratatt noen tittelen, uansett hva som har skjedd. Selv ikke onkelen til dronning Elizabeth, Edward, ble fratatt tittelen sin, til tross for at han hadde noen uheldige tilknytninger til Nazi-Tyskland.

– Prins Harry har dessuten sagt, i et fersk intervju, «hva ville det hjulpet å frata meg tittelen?», så det virker ikke som han vil gi den fra seg heller.

– Virker det litt selvmotsigende, når han selv kritiserer og tar avstand fra kongehuset?

– Ja, det er absolutt selvmotsigende. På den ene siden sier han at han vil ta avstand fra pressen og tabloidene som nesten tar livet av kona hans og tok livet av moren hans. På den andre siden selger han ut familien sin til media.

Prins Harry intervjues av ITV-journalist Tom Bradby. Foto: ITV via AP / NTB

Konfliktløsingen i Norge

Lucy Mangan i The Guardian har skrevet en anmeldelse av Tom Bradbys intervju med prins Harry. Der skriver hun at hvis dronningen hadde levd til å se intervjuet, hadde det kanskje ikke tatt livet av henne, men det kunne i det minste gjort henne til en republikaner. Schulsrud-Hansen ler godt når han hører denne analysen.

– Det er jo veldig treffende. Prins Harry viser ingen respekt for institusjonen. Det er gjentakende i alle angrepene hans. Han kan ikke si at han respekterer familien sin og institusjonen de er en del av, for da hadde han ikke sittet og uttalt seg på den måten han gjør. Familien hans er ikke en hvilken som helst familie, de er en institusjon. Prins Harry må forstå at dersom han kritiserer institusjonen, tar han familien sin med seg og hiver dem under bussen.

Schulsrud-Hansen mener flere kongefamilier bør se til Norge som et eksempel på et monarki som er gode på konfliktløsing.

– Jeg synes konflikter i monarkiet løses godt i Norge. Det blir ingen stor dramatikk ut av det; familien samles selv og løser opp i floka, sier han.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Nyeste fra Dagsavisen.no: