Verden

Israel nekter palestinske ledere fri inn- og utreise

Israels ytterliggående høyreregjering har fratatt palestinernes utenriksminister og andre ledere tillatelsen til fritt å reise inn og ut av Palestina.

Palestinas utenriksminister Riad Malki sier at han fikk beskjed om dette da han søndag returnerte fra Brasil, der han hadde deltatt i innsettelsen av president Luiz Inácio Lula da Silva.

For palestinere flest er det vanskelig å få tillatelse til å reise inn og ut av Palestina, ettersom Israel kontrollerer grenseovergangene og nekter palestinerne å ha sin egen flyplass. Palestinske ledere har imidlertid hatt unntak fra de strenge reglene.

Beslutningen om heretter å nekte palestinske ledere fri inn- og utreise ble tatt under et regjeringsmøte i Jerusalem fredag. Der ble det vedtatt en rekke straffetiltak mot palestinerne, som svar på at de har bedt FNs øverste juridiske organ, Den internasjonale domstolen i Haag (ICJ) om å granske Israels snart 56 år lange okkupasjon.

Tre ledere fra president Mahmud Abbas' Fatah-parti ble fratatt reisepapirene etter at de lørdag besøkte en nylig løslatt palestinsk fange i Ara nord i Israel.

66 år gamle Karim Younis ble løslatt tidligere i uka etter å ha sonet 40 år i israelsk fengsel for å ha drept en israelsk soldat på de okkuperte Golanhøydene.

– De tre mennene utnyttet sin status og tok seg inn i Israel lørdag morgen for å besøke hjemmet til terroristen Karim Younis, heter det i en kunngjøring fra Israels nyutnevnte forsvarsminister Yoav Galant. Som følge av dette er de tre palestinske lederne nå fratatt innreisetillatelsen til Israel, heter det videre.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: