Verden

Forsiktige tegn på en avtale som kan redde McCarthy

Mens Representantenes hus går løs på nok en runde i ledervalget, kan man ane konturene av en avtale som kan redde Kevin McCarthy – men trolig ikke fredag.

De siste tre dagene har McCarthy tapt elleve avstemninger. Sist det tok så lang tid å velge en leder for Representantenes hus, var på midten av 1800-tallet, før den amerikanske borgerkrigen.

Hovedpersonen selv var fortsatt optimist fredag morgen, men vedgår at det ikke er inngått noen avtale ennå som kan sikre ham flertallet han trenger. En gruppe utbrytere holder stand, og selv med nye avstemninger fredag, er det manger som tviler på om man kommer i mål.

Republikanerne har 222 representanter, og McCarthy trenger 218 stemmer for å bli valgt. De 212 demokratene stemmer på sin egen kandidat, Hakeem Jeffries. Dermed trengs det ikke mer enn fem gjenstridige motstandere i egne rekker for å blokkere McCarthy

Underveis har McCarthy tilbudt flere innrømmelser som vil gi de enkelte representantene mer innflytelse i lovarbeidet, men svekke lederen i kammeret – jobben McCarthy er ute etter.

Skulle McCarthy bli valgt fredag, eller neste uke, vil han komme til Representantenes hus som en svekket leder, som hele tiden vil være sårbar for forsøk fra sine egne på å kaste ham. Samtidig trenger Huset en leder for å kunne ta fatt på det politiske arbeidet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen