Verden

Representantenes hus fortsatt uten leder etter ti nederlag for McCarthy

Rundt 20 republikanske utbrytere hindrer fortsatt Kevin McCarthys i å bli leder for Representantenes hus. De har stemt mot ham ti ganger på tre dager.

McCarthy fikk 201 stemmer i de to første avstemningene torsdag – en mindre enn dagen før. Han trenger 218 for å få flertall og bli valgt til leder. I den tredje avstemningen var det én representant som ikke stemte, og McCarthy ble stående på 200. Det samme skjedde i den fjerde avstemningen.

Utbryterne lanserte også torsdag Byron Donalds som motkandidat, og han fikk noen færre stemmer enn dagen før. Matt Gaetz fra Florida brøt med de siste dagenes mønster og stemte for ekspresident Donald Trump to ganger. Det er nemlig ikke noe formelt krav om at den som skal lede kammeret, selv må være valgt inn i Kongressen. Trump selv støtter for øvrig McCarthy.

I torsdagens andre runde – den åttende totalt – stemte to av utbryterne på Kevin Hern, tilsynelatende bare så de kunne påpeke at de gjerne stemte på en Kevin, så lenge det ikke er McCarthy. I den tredje avstemningen fikk de følge av Gaetz.

Hern fikk sju stemmer i den fjerde avstemningen, mens Donalds fikk 13.

Går inn for fem avstemninger torsdag

Etter fire avstemninger uten å ha valgt en leder for Representantenes hus, går demokratene inn for enda en runde torsdag – den ellevte totalt.

Med den tiende avstemningen ble det klart at dette ikke lenger er den lengste kampen om ledervervet i Huset på 100 år, men den lengste siden 1859, to år før borgerkrigen brøt ut, skriver New York Times.

Tirsdag og onsdag tok de folkevalgte pause etter tre avstemninger der republikaneren Kevin McCarthy ikke klarte å sikre seg flertall og bli valgt til kammerets leder for de kommende årene. Partiet har heller ikke nok stemmer til å vedta en pause i møtet uten støtte fra demokratene.

Innrømmelser fra McCarthy

Republikanske Victoria Spartz valgte samme linje som onsdag, da hun ikke svarte første gang hun ble ropt opp og så sa «til stede» andre gang. Hun ble derfor stående uten å ha stemt på en kandidat.

Dermed var motstanden i egne rekker fortsatt stor nok til å blokkere for McCarthy.

I forkant av torsdagens første avstemning kom det signaler om at McCarthy hadde tilbudt flere innrømmelser, inkludert noen som ville svekke hans posisjon som leder. En av utbryterne avviste at det var inngått noen avtale, og det var altså heller ingenting i stemmegivningen som tydet på det.

Demokratene står samlet

Demokratene stemte også denne gangen på sin kandidat, Hakeem Jeffries, som fikk 212 stemmer. Det er like mange som i de foregående rundene.

Uten en leder kan ikke Representantenes hus ta fatt på sitt politiske arbeid. For mange av dem som ble valgt inn i november, betyr det også at de har problemer med å ansette en stab og starte driften av kontoret sitt i Washington, ettersom de ikke er tildelt noe driftsbudsjett.

I år er første gang på hundre år at Representantenes hus ikke har klart å velge en leder på første forsøk.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen