Verden

Republikanske opprørere i Representantenes hus vil ikke vike

Motstanden i egne rekker fortsetter for republikaneren Kevin McCarthy. Han sanket 201 stemmer onsdag, ikke nok til å bli speaker i Representantenes hus.

Tirsdag tapte McCarthy tre avstemninger på rad. Det er første gang på hundre år at Representantenes hus ikke har klart å velge en leder på første forsøk.

Det gikk ikke bedre for ham onsdag – snarere marginalt verre. I fjerde og femte runde fikk han 201 stemmer – ned fra 203 dagen før. De republikanske opprørernes kandidat, Florida-representanten Byron Donalds (44), fikk 20 stemmer i begge avstemningene.

Den ukrainskfødte republikaneren Victoria Spartz, som representerer Indiana, unnlot å stemme i både fjerde og femte runde og svarte bare «til stede» da hun ble ropt opp. Tirsdag stemte hun på McCarthy.

Holder stand

Etter avstemningen var det diskusjoner i mindre grupper blant flere representanter. Ifølge Washington Post oppsøkte Tom Emmer, republikaneren som svinger partipisken, Laurent Boebert. Hun er en av dem som har gått mot McCarthy, og avisen skriver at de så ut til å ha en heftig diskusjon.

Emmer gikk deretter videre til Donalds, som altså var den interne motkandidaten som de 20 utbryterne stemte på. Tirsdag var det Jim Jordan fra Ohio som stjal McCarthys stemmer.

Selv om de byttet kandidat, er det altså ingen tegn til at gruppen som ikke vil stemme på McCarthy, har slått sprekker.

En mulighet – i det minste i teorien – for å komme seg ut av den fastlåste situasjonen er at en enda mindre utbrytergruppe klarer å finne en kompromisskandidat de kan få med seg demokratene til å stemme på. Det vil trolig falle mange av de konservative republikanerne tungt for brystet.

Bitter stemning

Republikanerne har et knapt flertall med 222 representanter, men en gruppe utbrytere på partiets høyre fløy nekter å støtte McCarthy. Situasjonen er dermed fortsatt uavklart.

McCarthy fikk ingen stemmer fra demokratene, som alle stemte på sin egen kandidat; Hakeem Jeffries fikk 212 stemmer.

Stemningen blant de republikanske representantene omtales av AFP som bitter. Nyhetsbyrået skriver at mer sentrumsorienterte republikanere omtaler de 20 utbryterne som «de 20 talibanerne».

Trump ber republikanerne støtte McCarthy

I forkant av onsdagens avstemninger forsøkte tidligere president Donald Trump å snu situasjonen. Han advarte republikanerne mot å vende valgseieren til et pinlig nederlag, og oppfordret dem til å slutte rekkene rundt McCarthy.

Det synes å gjøre lite inntrykk. Boebert uttalte at mannen hun omtalte som sin «favorittpresident», hadde snudd tingene på hodet.

– Presidenten må si til Kevin McCarthy at han ikke har stemmer nok, og at det er på tide å trekke seg, sa hun.

Kommer ikke i gang

Det kreves 218 stemmer for å få flertall i Representantenes hus, som har 435 plasser.

For tiden er ett sete ledig, ettersom demokraten Donald McEachin døde noen uker etter valget i november. 21. februar holdes det derfor suppleringsvalg på en ny representant fra delstaten Virginia.

President Joe Biden sier kaoset ikke ser bra ut og har bedt republikanerne skjerpe seg.

Uten en leder kan ikke nye medlemmer tas i ed, og Representantenes hus kan ikke ta fatt på sitt politiske arbeid.

Mer fra Dagsavisen