Verden

Dronning Margrethe om konflikten i familien: Gjør vondt

Danmarks dronning Margrethe tok opp familiekonflikten med sønnen Joachim, og hans barn som nå mister sine kongelige titler, da hun holdt sin nyttårstale.

– Jeg omfatter min familie med stor kjærlighet til alle tider. Vanskeligheter kan oppstå, også i min. Det har hele Danmark vært vitne til, sa hun.

– At forholdet til prins Joachim og prinsesse Marie har blitt vanskelig, gjør meg vondt, sa hun videre.

Hun la deretter til at familien har fått snakket sammen og «går inn i det nye året med nytt mot».

Det vakte oppsikt da det danske kongehuset i september kunngjorde at dronningen hadde besluttet å frata prins Joachims barn deres prinse- og prinsessetitler fra 1. januar. De skal heretter tituleres som grever og komtesse av Monpezat.

Prins Joachim (53) er dronning Margrethes yngste sønn, og han har til sammen fire barn i alderen 23 til 10 år fra sine to ekteskap. Dronningens beslutning ble ikke tatt godt imot av prinsen, hans kone prinsesse Marie og barna. De sa alle at de var sjokkert og svært skuffet, og de stilte seg uforstående til hvorfor.

Ifølge det danske kongehuset er dronningens beslutning i tråd med lignende tilpasninger som andre kongehus har gjennomført på forskjellig vis de siste årene.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: