Verden

Rapport: Trump «tente ilden» for Kongresstormingen – og bør ikke kunne stille til valg igjen

Donald Trump var del av en kriminell sammensvergelse for å gjøre om på utfallet av presidentvalget i USA i 2020, er konklusjonen i den endelige rapporten fra 6. januar-komiteen.

Saken er oppdatert

– Ingenting av det som skjedde 6. januar, ville skjedd uten ham, heter det i rapporten.

Den kommer etter en 18 måneder lang gransking av stormingen av Kongressen og den tidligere presidenten, og er på 814 sider.

Granskningskomiteen i Representantenes hus har intervjuet mer enn 1.000 vitner, avholdt ti høringer og fått tilgang til millioner av dokumenter.

Rapporten kommer også med en rekke anbefalinger – blant annet at Trump ikke bør få stille til valg noensinne igjen.

Trussel mot demokratiet

Stormingen var en alvorlig trussel mot demokratiet og førte til at livene til kongressmedlemmene ble satt i fare, konkluderer rapporten med. Den har blitt utarbeidet av en komité på ni medlemmer – sju demokrater og to republikanere.

Rapporten fungerer både som en sammenfatning av informasjonen som er innhentet om Kongresstormingen, og som et historisk dokument som skal bevares for kommende generasjoner – til lærdom og advarsel.

I forordet til rapporten sier avtroppende leder for Representantenes hus, Nancy Pelosi, at funnene bør være en oppfordring til alle amerikanere om å vokte over demokratiet og bare stemme på dem som respekterer landets grunnlov og det den står for.

Presset folkevalgte

Rapportens åtte kapitler forteller historien om Kongresstormingen i stor grad slik komiteens høringer i sommer gjorde.

Vitnene i rapporten, blant dem flere av Trumps nærmeste medarbeidere, har gitt innblikk i den tidligere presidentens framferd i ukene før 6. januar og hvordan anklagene hans om valgfusk direkte påvirket dem som gikk til angrep på politiet og tok seg inn i Kongressen.

I knappe to måneder etter presidentvalget forsøkte Trump eller folk i kretsen rundt ham å på forskjellige vis presse folkevalgte på delstatsnivå eller lokale valgfunksjonærer til å gjøre om på valgresultater, skriver komiteen. Dette skjedde minst 200 ganger.

I tillegg fikk Trumps gjentatte, ugrunnede påstander om utbredt valgfusk gjenklang hos tilhengerne hans. Det ble forsterket i sosiale medier, og bygget på mistilliten mot myndighetene som Trump fremmet i sine fire år i embetet.

Og han gjorde lite for å stoppe dem da de tydde til vold og stormet Kongressen, ifølge rapporten.

Tente ilden

Det er ikke bare Trump som får gjennomgå i rapporten. Den beskriver også en rekke feil begått av politi og etterretning, og bemerker at mange av dem som deltok i stormingen, hadde med seg våpen – og åpenlyst på nettet hadde planlagt å bruke vold.

– At det ble unnlatt å handle på grunnlag av denne informasjonen satte livet til politibetjentene på vakt ved kongressbygningen i fare, i tillegg til alle de inne i bygningen, heter det.

Men komiteen understreker at sviktende sikkerhet ikke var hovedårsaken til at stormingen skjedde.

– At USAs president oppfordrer en mobb til å marsjere mot Kongressen og hindre dens arbeid er ikke et scenario våre etterretnings- og rettshåndhevelsesetater så for seg skulle skje i dette landet, skriver komiteens leder Bennie Thompson.

– Donald Trump tente ilden. Men i ukene i forveien ble bålet bygget foran alles øyne.

Problemer fra flere hold

Rapporten kommer mens Trump igjen forbereder seg på å stille so kandidat i presidentvalget i 2024. Han er også under etterforskning i flere saker.

I tillegg har nylig en budsjettkomité i Representantenes hus besluttet å offentliggjøre skattemeldingene hans. Den tidligere presidenten har kjempet for at opplysningene han har levert til skattevesenet, skal forbli private.

Trump blir også uglesett av flere republikanere for tiden, da de mener han er årsaken til at mellomvalget i november ikke gikk så godt som mange hadde forventet.

Trump selv kaller rapporten «svært partisk», og han hevder feilaktig at den ikke inkluderer uttalelsen hans 6. januar om at støttespillerne burde protestere på fredelig og patriotisk vis.

Komiteen understreker at han fulgte opp den kommentaren med løgner om valget og at han ba sine tilhengere «slåss som faen».

Ber om utestengelse

At Trump bør utestenges fra å stille til valg igjen er en av en rekke anbefalinger komitémedlemmene bak rapporten kommer med.

Et av tilleggene til USAs grunnlov åpner for at de som har avlagt ed for å forsvare grunnloven, slik man må gjøre i politisk valgte stillinger, kan nektes å inneha et embete igjen dersom de gjør seg skyldige i opprør eller oppvigleri.

– Han er uegnet for alle former for embeter, skriver komiteens nestleder, republikaneren Liz Cheney, i rapporten.

Da et sammendrag av rapporten ble offentliggjort, ba granskningskomiteen om at Trump straffeforfølges for sin rolle i Kongresstormingen.

De mener Trump bør siktes for flere forhold: For å ha oppildnet til opprør, og for å ha hindret offentlig saksgang. I tillegg nevnes to punkter knyttet til falsk forklaring og bedrageri rettet mot den amerikanske staten.

Om han nå blir siktet for sin rolle da Kongressen ble stormet, vil bli avgjort av USAs justisdepartement.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen