Verden

Visepresident i EU-parlamentet pågrepet

Belgisk politi har pågrepet Eva Kaili, en av visepresidentene i EU-parlamentet, i tillegg til fire andre i forbindelse med etterforskningen av en korrupsjonssak. Ifølge avisa Le Soir kan korrupsjonen knyttes til Qatar.

Pågripelsen skjer etter at fire andre personer tidligere på dagen ble pågrepet i raid på 16 steder rundt om i Brussel, skriver Le Soir.

Politiet sier et golfland er involvert, men vil ikke si hvilket land. Men både Le Soir og magasinet Knack skriver at det dreier seg om Qatar.

Blant dem som er tatt inn til avhør, er et tidligere medlem av EU-parlamentet, men det er først og fremst medarbeiderne til EU-parlamentarikerne som har vært mål for etterforskningen.

En av de pågrepne er ifølge Fri fagbevegelse en kjent fagforeningstopp, Luca Visentini, som nylig er valgt til leder for verdens faglige samorganisasjon, ITUC. Han var tidligere leder for den europeiske fagorganisasjonen ETUC.

Le Soir skriver at de fire som ble pågrepet før Kaili, alle er italienere, og at en av dem er Kailis partner.

Ifølge påtalemyndigheten har politiet i lengre tid hatt mistanke om at en golfstat forsøkte å påvirke EU-parlamentet, blant annet ved å tilby gaver og store pengebeløp til personer i politisk strategiske stillinger.

Påtalemyndigheten sier at etterforskningen fokuserer på en mulig kriminell organisasjon og påstander om korrupsjon og hvitvasking. I forbindelse med raidene er det tatt beslag i 600.000 euro i kontanter, samt PC-er og mobiler.

Mer fra Dagsavisen