Verden

Guterres sier at vi behandler naturen som et toalett

Vi behandler naturen som et toalett, sa FNs generalsekretær António Guterres i sin åpningstale på FNs naturkonferanse COP15 i Canada.

Guterres, som ble kritisert av norske klimaforskere for å ha brukt formuleringer uten å ha belegg på klimatoppmøtet COP27 i Egypt med ordene «Vi er på vei mot klimahelvete», brukte nok en gang harde ord da han sto på talerstolen på COP15-åpningen i Montreal i Canada tirsdag.

– Med vår bunnløse appetitt for ukontrollert og ulik økonomisk vekst, har menneskeheten blitt et masseutrydningsvåpen, sa FN-sjefen.

Portugals tidligere sosialistiske statsminister Guterres har gjort klimaendringer til kampsak.

– Vi fører krig mot naturen. Denne konferansen handler om den akutte oppgaven med å få i stand fred. Vi behandler naturen som et toalett, og til slutt begår vi selvmord som følge av det, sa Guterres i Montreal.

Saken fortsetter under videoen

Canadas statsminister Justin Trudeau ble avbrutt av en gruppe på noen titalls demonstranter da han skulle tale. De ble etter noen minutter med roping av slagord fulgt ut av salen, til applaus.

– Som dere kan se er Canada et sted med ytringsfrihet, der individer og grupper fritt kan uttrykke seg åpent og kraftfullt, og vi takker dem for å dele sine synspunkter, sa Trudeau.

Konferansen starter for fullt onsdag og varer til 19. desember. Verdens land skal forsøke å bli enige om nye målsettinger som kan bidra til vern av naturområder og dyre- og plantearter.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen