Verden

Omstridt Stalin-monument reist i russisk delrepublikk

En statue av den tidligere sovjetiske diktatoren Josef Stalin ble tirsdag oppført i den russiske delrepublikken Tatarstan til blandet mottakelse.

Statuen er reist utenfor en privat skole i byen Naberezjnyje Tsjelny, som ligger rundt 1000 kilometer øst for Moskva. Den skal offisielt innvies til våren, ifølge den russiske nettavisen Business Online.

Bilder av monumentet viser Stalin som sitter på en benk, tilsynelatende i samtale med en fiktiv samtalepartner. Verket er basert på en skulptur fra 1930-tallet der Lenin og Stalin snakker sammen på en benk.

Statuen har allerede vekket reaksjoner, både positive og negative.

– Godt gjort! Nå trenger vi bare en ny og levende Stalin også, skriver en innbygger i byen i sosiale medier.

De fleste av monumentene av den sovjetiske diktatoren ble revet under styresmaktenes avstalinisering, som fant sted over hele landet på 1960-tallet. I løpet av minst det siste tiåret har statuer av Stalin igjen blitt reist i Russland.