Verden

Argentinas visepresident dømt til seks års fengsel for milliardsvindel

Cristina Kirchner – visepresident, tidligere president og tidligere førstedame i Argentina – er dømt til seks års fengsel for milliardsvindel.

Kirchner er også fradømt retten til å holde politiske verv på livstid, opplyser retten. Til sammen gjelder saken verdier for rundt 10 milliarder kroner.

Det er første gang en argentinsk visepresident har blitt dømt mens vedkommende sitter i embetet. Påtalemyndigheten hadde bedt om tolv års fengsel i korrupsjonssaken mot den profilerte 69 år gamle politikeren.

Immunitet

Som senator har hun imidlertid parlamentarisk immunitet og kan dermed ikke sendes i fengsel så lenge hun er folkevalgt. Hun har også flere muligheter til å anke dommen, en prosess som kan ende opp med å ta flere år.

– Jeg er offer for en rettslig mafia, sa Kirchner etter å ha mottatt dommen.

69-åringens støttespillere hadde i forkant sverget å lamme landet med en landsomfattende streik. Tirsdag samlet de seg i sentrum av Buenos Aires og marsjerte mot den føderale rettsbygningen, slo på trommer og ropte mens de presset mot politiets sperringer.

Anbudsjuks

Anklagene mot Kirchner gjaldt ulovlig tildeling av offentlige anbudskontrakter i Patagonia da hun var president mellom 2007 og 2015.

Påtalemyndigheten mener Kirchner befant seg i sentrum av et omfattende korrupsjonsnettverk. Systemet var angivelig etablert også da hennes ektemann Nestor Kirchner, som døde i 2010, var president. En rekke profilerte næringslivsledere og tidligere offentlige tjenestemenn er pågrepet i saken.

Kirchner har vært visepresident siden 2019 under president Alberto Fernandez.