Verden

Beslaglagt russisk superyacht selges på tvangsauksjon til inntekt for Ukraina

Putin-venn Viktor Medvedtsjuks 200 millioner dollars superyacht ble beslaglagt av kroatiske myndigheter i starten av krigen i Ukraina. Nå skal den selges på auksjon til inntekt for Ukraina.

Etter Russlands invasjon av Ukraina i februar ble det innført en lang rekke økonomiske sanksjoner mot Russland. Mange av disse var designet for å helt konkret ramme den russiske eliten, mange av dem nære venner av Vladimir Putin.

Blant annet ble en rekke luksusyachter i Europeiske havner beslaglagt.

En av disse var Royal Romance, eid av Putin-venn og oligark Viktor Medvedtsjuk. Han er født i Ukraina, og var mannen Putin planla å innsette som ny Ukrainsk president. Medvedtsjuk bor i dag i Moskva, etter at han ble utlevert av ukrainske myndigheter som en del av en fangeutveksling tidligere i krigen.

Nå skal Royal Romance selges på auksjon, etter at kroatiske myndigheter tok beslag i skipet tidligere i år. Og inntektene skal tilfalle det ukrainske gjenoppbyggingsfondet. Det har kroatiske myndigheter nå bestemt, ifølge avisa The Guardian.

Dette er det første eksempelet på at beslaglagte russiske verdier tilfaller Ukraina, skriver avisa. Tidligere i år ble en annen russiskeid superyatch solgt på auksjon, men pengene tilfalt da en amerikansk bank som eieren stod i gjeld til.

Skipet ble bygd i 2005 på et nederlandsk verft, og kan ta imot 14 gjester og et mannskap på 21 og kostet 200 millioner dollar å bygge.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: