Verden

Kinas tidligere leder Jiang Zemin er død

Jiang Zemin ledet Kina på 1990-tallet, mens landets økonomi gjennomgikk en rivende utvikling.

Statlige kinesiske medier melder at Jiang døde i Shanghai onsdag, 96 år gammel.

Jiang ble leder for Kinas kommunistparti i etterkant av massakren på Tiananmen-plassen i 1989. På dette tidspunktet var landet fortsatt i et tidlig stadium av økonomisk modernisering.

I tiåret som fulgte, vokste den kinesiske økonomien kraftig. Da Jiang gikk av som president i 2003, var Kina blitt medlem av Verdens handelsorganisasjon (WTO).

To hender

Dermed var verdens mest folkerike land på god vei mot statusen som en av verdens viktigste økonomiske stormakter.

Den statlige kontrollen med økonomien ble trappet ned, og forholdet til USA ble bedre.

– Det trengs to hender for å klappe, sa Jiang i 2001 om forholdet til amerikanerne.

Samtidig som økonomien vokste, sørget Jiang for å stilne kritikere av regimet. Menneskerettsaktivister og demokratiforkjempere ble fengslet, og den religiøse Falun Gong-bevegelsen ble forbudt.

Deng Xiaoping

Jiang var ikke veldig godt kjent utenfor Kina da han i juni 1989 ble utnevnt til generalsekretær i kommunistpartiet etter Zhao Ziyang. Zhao var avsatt fordi han hadde vist tydelig sympati med de delene av befolkningen som krevde demokrati.

Slike tendenser hadde Jiang ikke vist. Han kom fra Shanghai, der han hadde klart å stagge demokratibevegelsen uten omfattende voldsbruk.

Landets fremste leder var på dette tidspunktet fortsatt Deng Xiaoping, som hadde startet reformprosessen i Kina et tiår tidligere.

Deng fortsatte å ha stor innflytelse fram til sin død i 1997.

Saken fortsetter under videoen

Norgesbesøk

Endringene i Kina i Jiangs tid som leder ble gjenspeilet i hans politiske teori, kalt «Tre representasjoner». Den åpnet i praksis for at selv steinrike kinesiske kapitalister kunne bli med i kommunistpartiet.

Stadig flere unge medlemmer sluttet seg til partiet for å fremme egen karriere.

Jiang besøkte Norge i 1996 og ble tatt godt imot både av den daværende regjeringen og norsk næringsliv. Han var selv strålende fornøyd etter blant annet å ha spilt noen toner på Edvard Griegs piano på Troldhaugen i Bergen.

Norsk politi fikk imidlertid kritikk av både menneskerettighetsaktivister og politikere for å ha hindret demonstranter i å ytre sin misnøye med det kinesiske regimet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen