Verden

USA lemper på oljesanksjoner mot Venezuela etter framskritt i norskstøttede samtaler

Venezuelas regjering og opposisjonen signerte en delavtale allerede på første dag av forhandlingene, tilrettelagt av Norge. USA svarer med sanksjonslettelser.

USA lemper på oljerelaterte sanksjoner mot Venezuela og tillater at det amerikanske oljeselskapet Chevron gjenopptar noe av driften i Venezuela.

Det opplyste Washington kort tid etter at de venezuelanske rivalene lørdag hadde signert det som beskrives som en sosial avtale.

Representanter for Nicolás Maduros regjering og opposisjonen undertegnet avtalen i Mexico by på første dag av de politiske forhandlingene, tilrettelagt av Norge.

Den norske diplomaten Dag Nylander presenterte vilkårene i delavtalen, som innebærer opprettelsen av et sosialt fond styrt av FN.

Fondet skal finansieres av venezuelanske midler som er frosset i det internasjonale bankvesenet. Pengene skal brukes til å støtte helse-, mat- og utdanningsprogrammer for fattige i Venezuela.

– Håp for hele Latin-Amerika

– I tråd med FNs normer og prosedyrer, vil hensikten være å støtte implementeringen av tiltak som skal gi det venezuelanske folk sosial beskyttelse, sa Nylander.

FN anslo tidligere i år at det trengs 8 milliarder kroner for å dekke de humanitære behovene til 5,2 millioner venezuelanere.

Avtalen som ble signert på et hotell i Mexico by, gir «håp for hele Latin-Amerika», sier Mexicos utenriksminister Marcelo Ebrard.

Samtalene har ligget på is i 15 måneder, men ble gjenopptatt lørdag – og avtalen beskrives som et gjennombrudd.

Politiske fanger

Opprettelsen av et sosialt fond er bare ett ledd i en bred agenda for forhandlingene, som ventes å gå inn i en ny fase i desember. På programmet står blant annet opphevelse av økonomiske sanksjoner, rammeverk for presidentvalg i 2024, løslatelse av politiske fanger.

Det er stor skepsis både blant venezuelanere og analytikere til hvorvidt forhandlingene kan føre til positiv endring for folket. Men verdenssamfunnet satser på at dialog kan være veien ut av den komplekse krisen Venezuela står i.

Store oljereserver

Årevis med sanksjoner har ført til et dramatisk fall i olje- og gassinntekter til Venezuelas regjering. Venezuela har verdens største oljereserver, men deler av befolkningen er likevel rammet av dyp fattigdom.

FN anslår at rundt sju millioner mennesker har flyktet fra Venezuela de siste årene.

USA har i en tid signalisert at de kan være villige til å oppheve restriksjonene på amerikanske oljeselskapers drift i Venezuela.

Men USAs utenriksdepartement har insistert på at sanksjonene bare kan oppheves dersom Maduros regjering tar konkrete skritt i retning av å holde frie og rettferdige valg i landet.

En ikke navngitt kilde i Det hvite hus avviser at sanksjonslettelsene er knyttet til USAs innsats for å styrke energiproduksjonen i kjølvannet av krigen i Ukraina. Kilden som brifet pressen om saken lørdag, sier videre at handlingen ikke ventes å påvirke de globale energiprisene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen