Verden

6 millioner amerikanere bærer våpen hver dag

Mellom 2015 og 2019 ble antallet amerikanere som bærer våpen daglig doblet. Nå går rundt 6.000.000 amerikanere rundt med et ladet skytevåpen i hverdagen.

Folketallet i USA er nå på cirka 331,5 millioner mennesker. Over 100 millioner, eller rundt en av tre amerikaner, eier et skytevåpen.

Det viser en studie publisert i forskningsmagasinet American Journal of Public Health, sitert i The Guardian.

Ifølge studien svarer rundt 16 millioner amerikanere at de pleier å gå med et ladet håndvåpen på kroppen minst en gang i måneden.

Rundt 6 millioner amerikanere går rundt med ladet våpen hver dag.

Dobling siden 2015

Alle tallene er fra 2019, som var da forskerne samlet inn dataene. Ifølge professor Ali Rowhani-Ranbar ved University of Washington, som er hovedforskeren bak studien, viser tallene at stadig flere amerikanere går med ladet våpen ute i det offentlige rom, og at de gjør det stadig oftere.

I 2015 brukte de samme forskerne samme metode, og kom til at ni millioner amerikanere bar ladet våpen månedlig da, og rundt tre millioner daglig. Det betyr at antallet amerikanere som bærer ladde våpen i offentligheten hver dag, har doblet seg.

Høyesterett for våpen

I en viktig dom i sommer avgjorde amerikanske høyesterett at statene ikke kan begrense borgernes rett til å gå bevæpnet utenfor hjemmet, slik staten New York inntil da hadde gjort. Ifølge det konservative flertallet av dommerne, sikrer USAs andre grunnlovstillegg dette.

A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.

—  US Constitution; 2nd Amendment

I mange stater er det nå blitt enklere å bære våpen. De har blant annet tatt bort lover som krevde løyve. California og New Jersey er andre eksempler på stater som hadde strenge våpenlover, men som nå er i ferd med å fjerne dem, etter høyesteretts avgjørelse.

– Sammenheng med vold

Ifølge The Gun Violence Archive, en organisasjon som følger med på våpenrelatert vold i USA, har det per 22. november i år vært 607 masseskytinger i landet. I 2021 var det 690 slike skytinger totalt, melder CNN.

– De siste to-tre tiårene har USA som helhet beveget seg tydelig mot mye mindre strenge lover for å bære våpen. Vi ser en sammenheng mellom den våpenvennlige politikken og økning i våpenrelatert vold, sier professor Rowhani-Ranbar til The Guardian.

Han mener imidlertid at det trengs mer forskning for å se om det er hold i argumentet våpenlobbyistene bruker, nemlig at det å bære våpen faktisk funker som selvforsvar, altså at det avverger vold og død.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen