Verden

Høyesterett avviser Bolsonaros forsøk på å vrake stemmer og gir partiet bot

Lederen for Brasils øverste valgmyndighet avviste onsdag forespørselen fra president Jair Bolsonaro og hans parti om å annullere et stort antall stemmer.

Valdemar Costa, som leder Bolsonaros parti, sa onsdag at partiets gjennomgang har avdekket at alle maskiner som er produsert før 2020, nesten 280.000 – eller 59 prosent av maskinene som ble brukt i andre valgrunde – manglet ID-numre i de interne loggene.

Det ble ikke lagt fram noen forklaring på hvordan dette skal ha påvirket valgresultatet, men partiet ba valgmyndigheten om å nulle ut alle stemmer som ble gitt via maskinene. Om de hadde fått det de ba om, ville Bolsonaro angivelig ha vunnet valget.

Umiddelbart kom leder Alexandre de Moraes i landets øverste valgdomstol med en kjennelse der det het at domstolen ikke vil vurdere klagen med mindre partiet legger fram en justert rapport der også resultatet fra den første valgrunden 2. oktober blir inkludert.

Stor bot

Tidligere onsdag sa Bolsonaros partifeller at de ikke ville legge fram en slik rapport, og noen timer etterpå ble de belønnet med både avslag og en bot på 23 millioner real, knappe 43 millioner kroner.

– Klagerens fullstendige uærlighet i den bisarre og ulovlige forespørselen … ble bevist, både ved å nekte å utvide den opprinnelige rapporten, og ved det totale fraværet av bevis på uregelmessigheter, og gjennom en helt uredelig framstilling av fakta, skriver de Moraes i avslaget.

Videre beordrer de Moraes etterforskning av Costa og konsulenten som ble engasjert av partiet for å undersøke valgmaskinene.

Saken fortsetter under videoen

Store demonstrasjoner

Landets valgmyndigheter har allerede utropt ekspresident Luiz Inacio Lula da Silva som valgvinner, og framtredende politikere, blant dem flere Bolsonaro-allierte, har sagt at valgresultatet er endelig.

Programvarefeilen var ukjent, men eksperter sier at den ikke har påvirket valgresultatet, og Bolsonaros representanter forklarte ikke tirsdag hvordan den skal ha påvirket utfallet.

De Moraes skriver også i sitt svar at utfordringen av valgresultatet synes å være et forsøk på å oppildne udemokratiske demokratibevegelser og på å skape uro.

Knapp margin

Bolsonaro tapte med mindre enn 2 prosentpoeng mot Lula, den knappeste marginen siden Brasil igjen ble et demokrati i 1985. Siden har han ikke eksplisitt sagt at utfallet skyldes fusk, men han har heller ikke erkjent nederlag eller gratulert Lula.

I mer enn ett år i forkant av valget hevdet Bolsonaro at Brasils elektroniske valgsystem er sårbart for valgfusk, uten å legge fram beviser. I byer rundt om i Brasil har Bolsonaro-støttespillere demonstrert mot resultatet, som de sier skyldes fusk, og bedt militæret om å gripe inn.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: