Verden

Kronprins Haakon besøkte søppelplass i Kenya: – Har ikke løsningen

Søppelplassen og avfallsanlegget Kitengela var et av stoppestedene på turen under kronprins Haakon og kronprinsesse Victorias besøk til Kenya.

Formålet var å sette søkelyset på plastforurensing som et stort globalt problem. På avfallsanlegget utenfor Nairobi fikk de to tronarvingene se hvordan det jobbes med å løse lokal plastforurensing.

Det handler både om bærekraft og om å sette søkelyset på alt som produseres, påpekte kronprins Haakon og kronprinsesse Victoria.

– Vi ser at vi ikke har den endelige løsningen for hvordan vi skal håndtere avfall. Vi har det ikke i Sverige, ikke i Norge og ikke her i Kenya, sa kronprinsen.

– Vi har teknologi som vi har jobbet med, og vi kan lære av hverandre, la han til.

På anlegget fikk de møte og snakke med avfallsplukkere som lever av å samle inn, sortere og resirkulere plastavfall som ellers ville endt i naturen. De er en del av en uformell sektor som har vokst fram i mangel på offentlige systemer for avfallshåndtering, og som spiller en viktig rolle i kampen mot plastforurensing.

Kronprins Haakon mener Kenya viser hvordan de fortsetter å satse på bærekraftmålene gjennom jobben de gjør.

– De har en tydelig strategi fram mot 2030, og de har et viktig partnerskap med FN, sa han.

De to tronarvingene er på et tre dager langt besøk i Kenya. Der skal de også besøke unge gründere på en innovasjonshub i Nairobi, samt møte lokale FN-ansatte ved UNDPs kontor.