Verden

Stoltenberg: Tiden er inne for Sverige og Finland

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier tiden er inne for å ønske Sverige og Finland velkommen som fullverdige medlemmer i alliansen.

Uttalelsen kom da Stoltenberg mandag talte til Natos parlamentarikerforsamling i Madrid.

Våre alliansefrie nordiske naboland søkte om medlemskap i Nato i kjølvannet av Russlands invasjon av Ukraina tidligere i år. Opptaksprosessen er blitt stående fast på grunn av krav Tyrkia stiller før de vil si ja til å slippe Sverige og Finland inn. Alle medlemslandene må godkjenne nye medlemmer.

I juni inngikk Tyrkia, Sverige og Finland en intensjonsavtale om at Tyrkia vil si ja til at de to landene blir Nato-medlemmer såframt en rekke krav er oppfylt. Nato-sjefen sier Sverige og Finland har oppfylt sine forpliktelser i denne avtalen.

– Tiden er inne for å slippe dem inn som fullverdige medlemmer, fastslår han.

Det var også budskapet hans da han tidligere denne måneden besøkte Tyrkias utenriksminister Mevlut Cavusoglu i Istanbul.

Trond Helleland, som er leder for Stortingets delegasjon til Natos parlamentarikerforsamling (Nato PA) sier det har vært en viktig sesjon i Nato PA som understreker ønsket om raskt medlemskap for Sverige og Finland.

Bakgrunnen er at det ungarske og tyrkiske parlamentet ennå ikke har godkjent Sverige og Finlands medlemskap.

– Det er et samlet Nato som støtter Ukrainas kamp for frihet og demokrati. Ukrainas kamp er vår kamp, sier Helleland.

Saken fortsetter under videoen


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen