Verden

Generasjonsskifte i det demokratiske partiet

82 år gammel gir Nancy Pelosi seg som leder for Demokratene i Representantenes hus i januar etter 20 år. Hele den demokratiske ledertrioen i Huset er i 80-årene. Nå trer de til side.

Torsdag kveld gjorde Nancy Pelosi det klar at hun ikke lenger skal lede Demokratene i Representantenes hus. Hun fortsetter imidlertid som vanlig kongressrepresentant.

– Tiden har kommet for å la en ny generasjon lede den demokratiske gruppen, som jeg så dypt respekterer, sier Pelosi.

82 år gamle Pelosi har vært leder for Demokratene i Representantenes hus siden januar 2003.

– Dette er den vakreste bygningen i verden, på grunn av hva den representerer. Capitol er tempelet til demokratiet vårt, til grunnloven vår, og våre høyeste idealer, sa hun i den følelsesladede og personlige talen, med henvisning til kongressbygningen.

Trio i 80-årene

Pelosi har vært speaker i Representantenes hus i to omganger, fra 2007 til 2011 og i inneværende periode fra 2019. Som speaker er hun den tredje mektigste politikeren i USA etter presidenten og visepresidenten. Pelosi er den første og hittil eneste kvinnen som har hatt dette vervet.

Hun fortsetter som speaker fram til den nyvalgte forsamlingen trer sammen i januar.

Avgjørelsen henne er et viktig overgangsøyeblikk for Demokratene i Huset, og har utløst et raskt skifte i toppen av den demokratiske ledelsen i Huset som lenge har vært ventet, skriver The New York Times. Ledelsen har vært dominert av en trio som alle er i 80-årene. Nå skal en yngre ledelse ta over.

De andre er Steny H. Hoyer (83) og James E. Clyburn (82). Hoyer trekker seg også fra lederen og overlater sin rolle til 52 år gamle Hakeem Jeffries, og Clyburn er også ventet å tre til side.

– Forsvarer av demokratiet

Etter talen fikk Pelosi stående applaus og folk strømmet til for å gi henne klemmer og takksigelser.

President Joe Biden sier at Pelosi har vært en «arg forsvarer av demokratiet.» Biden snakket med Pelosi torsdag morgen og gratulerte henne med hennes lederkarriere.

– Amerikanerne står i dyp takknemlighetsgjeld til Pelosi, sier presidenten.

Men Nancy Pelosi har vært et hatobjekt for mange på høyresiden i politikken.

Ektemannen Paul Pelosi ble utsatt for et voldelig angrep i oktober. Han fikk kraniebrudd da en mann brøt seg inn i parets hjem i San Francisco og gikk til angrep med en hammer. Gjerningsmannen var trolig på jakt etter Nancy Pelosi og skal ha ropt «hvor er Nancy» under angrepet. På forhånd hadde hun sagt at angrepet ville påvirke framtidsvalget hennes. I talen torsdag takket hun for all støtten hun og mannen har fått etter angrepet.

Fra «kysteliten»

Av republikanere blir hun ofte kritisert for å være fra «den demokratiske kysteliten» og for å stå for en «liberal agenda», skriver BBC i en profil. En «liberal agenda» er et skjellsord i enkelte kretser. Pelosi er på mange måter en rød klut for mange republikanere.

– Pelosi har vært en av de mest effektive lederne for venstrepolitikk, som republikanerne er fundamentalt imot. Og hun er valgt fra superliberale San Francisco – den mest forhatte byen i USA for høyresiden, sa forsker Hilmar Mjelde til Dagsavisen i en profilartikkel om Pelosi nylig.

Mjelde mener hun har mange resultater å vise til gjennom mange års arbeid i Kongressen.

– Hun er først og fremst en dyktig parlamentariker. Hun har spilt en helt avgjørende rolle i å få gjennom de største reformene i USA de siste 15 årene, fra Obamacare til en rekke reformer i Biden-perioden. Obamacare er et talende eksempel. Obama får æren for den, men Nancy Pelosi og visepresident Joe Biden spilte en stor rolle i å få den vedtatt i Kongressen, sa Mjelde.

Pelosi begynte som hjemmeværende mor for de fem barna, før hun gikk inn i politikken på 1970-tallet i California, der hun ledet det demokratiske partiet fra 1981 til 1983. Steget inn i nasjonal politikk tok hun først i 1987, da hun ble representant i Representantenes hus som 47-åring.

Spekulasjonene om Pelosis politiske framtid har svirret i kjølvannet av mellomvalget, der Demokratene som ventet mistet flertallet i Representantenes hus. Flere har tatt til orde for at 82-åringen burde tre til side og slippe til yngre krefter i partiledelsen. I mellomvalget sikret Republikanerne flertall i Representantenes hus, og Republikanerens leder i dette kammeret, Kevin McCarthy, ligger an til å bli ny speaker.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen