Verden

Kun ett sete fra flertall – kan bli avgjort tirsdag

Republikanerne er nå kun ett sete fra å sikre flertall i Representantenes hus. Flertallet kan bli avgjort tirsdag.

Demokratene har sikret seg kontroll over Senatet, det øverste kammeret i Kongressen, mens Representantene hus ikke er avklart ennå. Nå ser det imidlertid ut som det går mot republikansk flertall der, noe som også har vært det mest sannsynlige resultatet. De mangler nå kun en plass for å sikre seg 218 seter, som er det minst antall plasser man må ha for å få flertall i det 435 store kammeret.

Dette er situasjonen etter at Republikanerne natt til tirsdag norsk tid ble erklært som vinnere av nyhetsbyrået AP i tre valgdistrikter; to i California og ett i New York, skriver The New York Times. Avisen skriver at det kan bli avgjort allerede tirsdag hvem som får flertallet i Huset.

Hvor stort flertallet blir, blir imidlertid ikke klart ennå. Det ligger an til at Republikanerne får kun et lite flertall. Det står igjen å telle 14 distrikter. De fleste er i California, der mange av stemmene fortsatt ikke er telt. I de 14 distriktene, ledet Republikanerne i fire og Demokratene i ni.

Lederstrid

Men det skuffende resultatet for Republikanerne - at de kun får et tynt flertall - har skapt dragkamp i partiet knyttet til valg av sin leder og trolig dermed speaker i Representantenes hus. Republikanerne i Huset møttes for lukkede dører mandag for å diskutere valget av leder i Huset.

Republikaneren Kevin McCarthy fra California har vært minoritetsleder i Huset, altså leder for det republikanske mindretallet, siden 2019. Siden det er ventet at Republikanerne nå får flertallet, vil deres leder bli speaker for hele Representantenes hus - jobben demokraten Nancy Pelosi har nå. Det har vært ventet at det blir McCarthy, men han kjemper nå for å sikre støtte i partiet, siden den ytterste høyrefløyen i partiet er skeptisk til ham.

Han må ha minst 218 stemmer, altså over halvparten av alle representantene i huset, for å bli valgt. Det skal stemmes over dette i Huset 3. januar. Men med kun et tynt flertall for Republikanerne vil han få problemer med å få det, fordi noen av dem ikke vil stemme på ham. Donald Trump har gitt sin støtte til McCarthy, men likevel er det noen av de konservative representantene som ikke vil støtte ham.

Det er ventet at Republikanerne i Huset skal stemme over lederen i sin partigruppe allerede tirsdag. Representanten Andy Biggs fra ytre høyre fløy i partiet har sagt at han vil utfordre McCarthy tirsdag. Det er ikke ventet at Biggs får nok støtte til å slå McCarthy, men spørsmålet er altså hvordan det går med McCarthy når det skal velges speaker i Huset senere.


Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: