Verden

Nye demonstrasjoner nordvest i Iran

Nye protester har brutt ut på universiteter og nordvest i Iran, der flertallet av befolkningen er kurdere.

Demonstrasjonene mot regimet har nå pågått i sju uker.

Menneskerettsgruppa Hengaw, som har base i Norge, sier sikkerhetsstyrker åpnet ild under en demonstrasjon i Marivan søndag.

35 personer ble ifølge Hengaw såret i byen som ligger i provinsen Kurdistan. Det har ikke latt seg gjøre å verifisere tallet på ofre.

Den siste demonstrasjonen brøt ut som følge av at en kurdisk student fra Marivan døde i Teheran. Nasrin Ghadri døde lørdag etter at hun ble slått i hodet av politiet, ifølge Hengaw.

Iranske myndigheter har ennå ikke kommentert dødsårsaken.

Bilder i sosiale medier viser demonstranter som kaster stein mot et offentlig administrasjonsbygg og river ned og brenner det iranske flagget i Marivan. Kvinner uten hodesjal marsjerer gjennom gatene sammen med andre innbyggere.

Søndag meldes det også om nye demonstrasjoner på iranske universiteter. På Sharif-universitetet i hovedstaden Teheran organiserte studentene en sitt-ned-protest i solidaritet med arresterte kolleger, ifølge menneskerettsorganisasjonen Iran Human Rights (IHR).

IHR, som også holder til i Norge, opplyste søndag at minst 304 mennesker hittil er drept i protestbølgen i Iran.

Protestene ble utløst av at 22-årige Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i Teheran 16. september. Siden det har tusener av iranere demonstrert mot de iranske styresmaktene hver eneste dag over hele landet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: