Verden

Den britiske regjering skrinlegger omstridt skattegrep

Storbritannias regjering trekker et kontroversielt forslag om kutt av toppskatt, kun ti dager etter at planen ble kunngjort.

I en oppsiktsvekkende snuoperasjon skriver finansminister Kwasi Kwarteng på Twitter at skatteforslaget er blitt et forstyrrende element i regjeringens arbeid med å håndtere de overordnede utfordringene i landet.

– Vi har fått med oss poenget i kritikken, og som en følge av dette, kunngjør jeg at vi ikke gjennomfører disse kuttene, skriver han.

For ti dager siden la regjeringen fram et budsjettutkast som blant annet foreslo å kutte toppskatten på 45 prosent for dem som tjener over 1,8 millioner kroner. Forslaget har høstet mye kritikk, både internt i partiet og hos opposisjonen.

De konservative holder i disse dager sitt landsmøte, der flere ministre i den tidligere regjeringen til Boris Johnson gikk sterkt imot forslaget som Kwarteng la fram 23. september.

Det såkalte minibudsjettet ble dårlig mottatt i markedet, og pundet stupte til et nivå det aldri tidligere har hatt i forhold til dollar. Utkastet inkluderte en frys i energiregningene for privatpersoner og næringslivet for å dempe de negative følgene av at Russland kutter i gasseksporten til EU og Europa.

Statsminister Liz Truss forsvarte skattegrepet så sent som i helgen. Det gjorde også finansministeren i et sammendrag av landsmøtetalen som ble distribuert blant delegatene bare timer før Kwarteng etter planen skulle framføre den.

Nå vil det omstridte punktet om fjerning av toppskatt for de rikeste blir fjernet fra regjeringens skattepakke.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen