Verden

Russland hevder angrep på annekterte områder vil være angrep på Russland

Russiske myndigheter sier de vil anse angrep på de annekterte områdene i Ukraina som angrep på Russland.

Saken er oppdatert

President Vladimir Putin planlegger fredag å offisielt erklære at de ukrainske områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja er innlemmet i Russland.

Noen timer i forkant fikk Putins talsmann Dmitrij Peskov spørsmål om hvorvidt angrep rettet mot disse regionene vil bli ansett som angrep på Russland.

– Det ville ikke vært noe annet, var svaret, ifølge Sky News.

I vestlige land er det blitt diskutert om Russland kan ta i bruk atomvåpen for å forsvare de annekterte områdene. Peskov kalte dette for uansvarlige spekulasjoner.

Han viste til Russlands militære doktrine og sa at atomvåpen kun kan tas i bruk hvis Russlands eksistens er truet.

De russiske annekteringene i Ukraina anerkjennes ikke av resten av verden.

Okkuperte regioner

Vladimir Putin har erklært at fire okkuperte ukrainske regioner nå er del av Russland.

Det skjedde under en seremoni i Moskva fredag ettermiddag. Russerne hevder nå at de ukrainske områdene Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja tilhører Russland.

– Folk har gjort sitt valg, og valget er nesten enstemmig. I dag innlemmer vi disse fire republikkene i Russland, sa Putin da han talte i Moskva fredag ettermiddag.

I de aktuelle regionene ble det holdt såkalte folkeavstemninger om innlemmelse i Russland fra 23. til 27. september. Ifølge de offisielle resultatene ble det stort flertall for innlemmelse – men avstemningene blir internasjonalt betraktet som alt annet enn frie og rettferdige.

Donetsk og Luhansk har vært inntatt av separatister med støtte fra Russland siden 2014. De anerkjennes av Russland som selvstendige folkerepublikker. Verdenssamfunnet anser alle de okkuperte områdene som del av Ukraina.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: