Verden

Barna til danske prins Joachim fratas prinsetitler

Danmarks dronning Margrethe har besluttet at fire av hennes barnebarn, barna til prins Joachim, skal fratas sine prinse- og prinsessetitler.

Det vil skje 1. januar 2023, heter det i en kunngjøring fra det danske kongehuset onsdag. De fire barna kan fortsatt få benytte sine adelstitler som grever og komtesse av Monpezat. De beholder også plassene sine i arvefølgen til den danske tronen.

– Dronningens beslutning er i tråd med lignende tilpasninger som andre kongehus på forskjellig vis har gjennomført de siste årene, heter det i kunngjøringen.

Prins Joachim (53) er dronning Margrethes yngste sønn. Han har sønnene Nikolai (23) og Felix (20) fra sitt første ekteskap med grevinne Alexandra av Frederiksborg, og barna Henrik (13) og Athena (10) med sin nåværende franske kone, prinsesse Marie.

Ifølge avisen B.T. kommer beslutningen overraskende på både prins Joachim, prinsesse Marie og grevinne Alexandra.

– Vi er alle uforstående til denne beslutningen. Vi er lei oss og i sjokk. Dette kommer som lyn fra klar himmel. Barna er utstøtt, de kan ikke forstå hvorfor deres identitet blir tatt fra dem, sier grevinne Alexandra til avisen på vegne av seg selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

Kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby sier til avisen at prins Joachim har kjent til beslutningen siden begynnelsen av mai.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen