Verden

– Kreml trekker umotiverte og potensielt sinte menn inn i krigen

Onsdag kan grensene bli stengt for russiske menn som vil ut av Russland for å unngå å bli sendt i krigen, idet sinnet øker blant russere som blir kalt inn.


Grensene kan bli stengt, muligens fra onsdag, for menn i tjenestedyktig alder som vil ut av Russland. Det er dagen etter siste dagen for de Russland-initierte folkeavstemningene som avholdes i deler av Ukraina.

Det er ennå ikke tatt noen beslutning på om grensene vil stenge, sa Kreml-talsmann Dmitrij Peskov mandag. Det er likevel det som kan skje, ifølge ubekreftede rapporter. Russiske myndigheter vil om få dager stenge grensen for alle menn i tjenestedyktig alder, meldte den russiske uavhengige nettavisen Meduza i helgen. Meduza, som holder til i Riga i Latvia, siterte en anonym kilde nær president Putins administrasjon.

Det spekuleres på om grensene vil stenges etter at folkeavstemningene i fire russisk-kontrollerte områder i Ukraina er blitt avholdt. Folkeavstemningene er blitt avholdt siden fredag, og holdes siste dag tirsdag 27. september. De finner sted i de østlige regionene Luhansk og Donetsk, og i Zaporizjzja og Kherson, som ligger sør i Ukraina.

Venter Putin-erklæring

De såkalte folkeavstemningene er blitt fordømt internasjonalt. De holdes uten tillatelse fra ukrainske myndigheter, strider mot krigslov og skjer ikke i henhold til demokratiske prinsipper. Selv Russlands nære allierte, Serbia, har avvist folkeavstemningene.

Folkeavstemningene i fire russisk-kontrollerte områder i Ukraina fordømmes internasjonalt. Her avgir to kvinner sine stemmer i Luhansk.


I folkeavstemningene stemmes det over om områdene skal innlemmes som en del av den russiske føderasjonen. Det er ventet at resultatene vil vise et klart flertall for å bli en del av Russland. Russlands president Vladimir Putin er deretter de neste dagene, trolig fredag, ventet å erklære at områdene hører til Russland.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sier områdene vil være under «full russisk beskyttelse», og utelukket ikke bruken av atomvåpen for å forsvare annekterte områder.

USAs utenriksminister Antony Blinken sa i et intervju søndag at USA i private kanaler har advart Russland mot å starte en atomkrig.

– Vi har vært veldig tydelige overfor Russland både offentlig og privat. De må stanse den åpne praten om atomvåpen, sa Blinken til CBC News.

– Det er veldig viktig at Moskva hører fra oss og vet at konsekvensene vil bli forferdelige. Og det har vi gjort svært klart, sa den amerikanske utenriksministeren.

Mobiliserer ukrainere også

Hver dag etter Putins tale onsdag, der han varslet delvis mobilisering, nærmere bestemt innkalling av 300.000 personer som tidligere har vært i militæret, har det vært lange køer ved grensene ut av Russland.

Rundt 17.000 russiske statsborgere kom til Finland over grenseovergangene i helgen, ifølge den finske grensekontrollen. Mandag morgen var det om lag fem kilometer lange køer på den russiske siden, ifølge Svenska Yle.

Det har også vært protester i russiske byer, og i den russiske republikken Dagestan, som ligger ved Det kaspiske hav, var det søndag demonstrasjoner mot mobiliseringen av soldater. Over 100 personer ble arrestert av politiet. Dagestan består hovedsakelig av en muslimsk befolkning, og har hatt høyere dødstall enn andre deler av Russland i Ukraina-krigen, ifølge BBCs analyser.

Flere administrasjonskontorer ulike steder i Russland der lokale myndigheter organiserer innkalling, er blitt satt fyr på etter Putins mobiliseringsvarsel, ifølge Meduza.

I byen Ust-Ilimsk i Sibir skjøt og skadet en mann en myndighetsperson som rekrutterte soldater til krigen, ble det meldt mandag.

Det er blitt meldt om at personer som ikke hører inn under kategorien som skal kalles inn, er blitt kalt inn til hæren

– Noen videoer på sosiale medier viser allerede innkalte menn som slåss mot innkallingsbetjenter og som diskuterer med representanter for mobiliseringen, og som nekter å utføre tjeneste under urettmessige ordrer, skriver The Institute for the study of war i sin siste Ukraina-oppdatering.

– Kreml trekker umotiverte og potensielt sinte menn inn i krigen, der de får oppgaven å ta tilbake initiativet i en angrepskrig i et fremmed land på slagmarken langt hjemmefra, skriver instituttet.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov innrømmet mandag at det er gjort feil under mobiliseringen.

– Det er tilfeller der mobiliseringsdekretet ble brutt. I noen regioner arbeider guvernører aktivt for å rette opp situasjonen, sa Peskov.

Over en million?

Nå forsøkes også selv ukrainere i de russisk-kontrollerte områdene i Ukraina å bli tatt inn som soldater i den russiske hæren, skriver The New York Times. I Zaporizjzja og Kherson, som delvis er kontrollert av russiske styrker, har alle menn mellom 18 og 35 fått forbud mot å forlate området, og mange er blitt beordret til å melde seg, ifølge vitner og ukrainske myndighetspersoner, skriver avisen.

Noen ukrainske menn i byen Kherson gjemmer seg i kjellere eller prøver å flykte, ifølge innbyggere.

– Folk får panikk. Først gjennomsøkte de husene våre, og nå prøver russerne å få våre menn inn i deres hær, forteller Katerina (30) til The New York Times.

Meduza skriver også at en kilde nær en av Russlands departementer sier at Russland i realiteten planlegger å kalle inn hele 1. 2 millioner mennesker, men at Kreml avviser dette.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen