Verden

Observatørgruppe: Pågrepne demonstranter kalt inn til hæren

Noen av de pågrepne demonstrantene som protesterte mot krigen i Ukraina, skal ha blitt kalt inn i det russiske militæret, hevder OVD-Info. En som nektet, skal ha blitt truet med 15 års fengsel.

Saken er oppdatert.

Flere enn 1.300 mennesker ble onsdag pågrepet i forbindelse med demonstrasjoner i en rekke russiske byer mot krigen i Ukraina. Noen av de pågrepne skal ifølge den uavhengige observatørgruppa OVD-info allerede ha blitt kalt inn til hæren, skriver CNN.

Politiet skal ifølge OVD-Info ha pågrepet demonstranter i 38 russiske byer, og gruppas talsperson Maria Kuznetsova hevder overfor CNN at ved minst fire politistasjoner i Moskva skal noen av demonstrantene ha blitt vervet rett inn i det russiske militæret.

En av de pågrepne skal ha blitt truet med å bli rettsforfulgt fordi vedkommende skal ha nektet å la seg verve, ifølge Kuznetsova. Russiske myndigheter har sagt at straffen for å motsette seg verving er 15 års fengsel.

Demonstrantene protesterte mot president Vladimir Putin Putin og Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgus kunngjøring om at 300.000 personer i reservestyrkene skal mobiliseres til krigen i Ukraina.

– Måtte følge ordre

Ifølge nettsida Mediazona skal minst tre av de pågrepne ha blitt tvunget til å slutte seg til hæren, skriver Aftonbladet. De skal fått håndskrevne lapper av politiet eller representanter for hæren om at de nå kalles inn. Moskva-beboer Valeria sier til nettsida at mannen hennes, som ble pågrepet onsdag, fikk innkallingsordren av en militærkommissær mens han satt på en politistasjon i hovedstaden. Det hele skal ha blitt filmet, og mannen skal ikke ha hatt annet valg enn å følge ordre, ifølge Valeria.

Etter at mannen signerte og dermed offisielt tok imot innkallingen, fikk han gå, ifølge henne.

Statlige medier advarte onsdag at demonstranter kan bli tvangssendt til fronten, ifølge Aftenposten.

Kan kalles opp

Flere enn 500 av demonstrantene skal ha blitt pågrepet i Moskva og over 520 av dem i St. Petersburg, ifølge OVD-Info. På sosiale medier er det delt flere videoer av demonstranter som blant annet ropte «nei til mobilisering».

Tidlig onsdag kom beskjeden fra Putin og myndighetene om at reservestyrkene skal mobiliseres. Det ble omtalt som en delvis mobilisering, og skjer etter stadig flere russiske tilbakeslag på slagmarken i Ukraina. Ukraina har tatt tilbake kontroll over store områder og gjennomført flere motoffensiver.

Putin sa onsdag at de med militærerfaring kommer til å bli vervet, og understreket at forordningen er nødvendig for å «beskytte vårt hjemland, dets suverenitet og territorielle integritet».

Den «delvise mobiliseringen» skal kun gjelde de som har vært i militæret og derfor er i reservestyrkene. Det er altså ikke en allmenn mobilisering som kan gjelde hele befolkningen. Mobiliseringen begynte allerede onsdag.

– Desperasjon

Sjefforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt omtalte onsdag Putins trekk som «desperasjon».

– Nå er spørsmålet hvor redde russerne er. Jeg tviler på at det er særlig entusiasme for dette. På internett har man allerede sett en økning på søket «Hvordan komme seg ut av Russland». Det er tillyst demonstrasjoner i mange russiske byer kl. 19 onsdag kveld. Mange russere er redde. Mange har skjønt tegningen av Ukraina-krigen og at det ikke går så bra der. Spørsmålet nå er hvor mange som vil protestere, og hvor mange som vil prøve å komme seg unna en innkalling, sa Bukkvoll til Dagsavisen.

Bekymringen blant russere var tydelig etter Putins tale. Nettsidene til reisebyråer opplevde en dramatisk økning i etterspørselen etter flyavganger til steder det russere ikke trenger visum. Direkteavganger til slike land skal være utsolgt til og med fredag, ifølge CNN.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra DagsavisenNyeste fra Dagsavisen.no: