Verden

Dronning Elizabeths begravelse

Storbritannias dronning Elizabeth stedes til hvile mandag, 19. september. Her er et detaljert program for dagen, angitt i norsk tid.

Se program lenger ned i saken

2.000 gjester i Westminster Abbey

Monarker og statsledere fra alle verdens hjørner deltar i begravelsen i Westminster Abbey. Blant dem er USAs president Joe Biden, Frankrikes president Emmanuel Macron, Brasils president Jair Bolsonaro og Kinas visepresident Wang Qishan. Også det norske kongeparet og Natos generalsekretær Jens Stoltenberg deltar.

Ingen fra Russland, Belarus, Myanmar, Syria og Venezuela er invitert.

Fire milliarder er ventet å følge begravelsen

BBC anslår at fire milliarder er ventet å se på direktesendingen av begravelsen. Aldri før har flere vært ventet å følge med på en begravelse. I Storbritannia vil 125 kinoer holde åpent og vise begravelsen.

Mer enn 10.000 politibetjenter på jobb

Over 10.000 politifolk er på jobb i London når begravelsen finner sted, og sikkerhetsoperasjonen blir den største i byen noensinne. 36 kilometer med avsperringsgjerder er satt opp i sentrum av byen for å unngå kaos og bevare sikkerheten. I tillegg til politibetjentene er rundt 6.000 militære med på det nøye planlagte programmet.

1 million tilreisende

250 ekstra togavganger er satt opp for å frakte folk inn og ut av byen. Transportmyndighetene regner med at 1 million mennesker vil besøke byen i dag.

98 marinesoldater trekker kisten

Den to og en halvt tonn tunge kanonlavetten med Elisabeths kiste vil bli trukket av rundt 98 soldater fra det britiske sjøforsvaret. Selve kisten veier over 250 kilo.

Detaljert program for dagen, angitt i norsk tid.

London

Kl. 11.35: Kistebærerne løfter kisten fra katafalken i Westminster Hall og plasserer den på en kanonlavett.

Kl. 11.44: Kistebærerne forlater Westminster Hall med kurs for Westminster Abbey.

Kl. 11.52: Begravelsesfølget ankommer vestporten til Westminster Abbey, og kisten bæres inn i kirken.

Kl. 12: Begravelsen starter. Storbritannias statsminister og generalsekretæren i Samveldet skal lese, og gudstjenesten ledes av erkebiskopen av Canterbury.

Ca. kl. 12.55: Hornsignalet «Last Post» etterfølges av to minutters stillhet i Storbritannia.

Kl. 13: Kisten fraktes på en kanonlavett trukket av marinesoldater gjennom Londons historiske sentrum fra Westminster Abbey til Wellington Arch nær Buckingham Palace. Kong Charles og andre kongelige skal gå bak kisten.

Kl. 14: Begravelsesfølget ankommer Wellington Arch og overføres fra kanonlavetten til en begravelsesvogn, som skal frakte kisten til Windsor.

Windsor:

Kl. 16.06: Begravelsesvognen ankommer Shaw Farm Gate, og det blir prosesjon fram til St. Georgs kapell.

Ca. kl. 16.40: Kongen og andre medlemmer av kongefamilien som ser på prosesjonen, slutter seg til.

Kl. 16.20: Fornemme gjester ankommer den vestlige inngangen til kapellet.

Kl. 16.53: Prosesjonen kommer fram til St. Georgs kapell.

Kl. 17: Gudstjenesten starter med 800 inviterte gjester. Under siste salme blir kronen, rikseplet og septeret fjernet fra kisten, og kisten senkes ned i den kongelige krypten. Erkebiskopen av Canterbury gir en velsignelse, og «God save the king» synges.

Kl. 20.30: Privat begravelse med kongen og medlemmer av kongefamilien.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen