Verden

Spennende valgkveld i Sverige

Valgdagsmålinger viser et svært jevnt løp mellom den rødgrønne og den blå blokken i valget i Sverige. Sverigedemokraterna ligger an til å bli nest størst.

Socialdemokraternas Magdalena Andersson ligger et hestehode foran i statsministerduellen. Ifølge SVTs måling har hun 176 representanter bak seg i Riksdagen, mens Moderaternas Ulf Kristersson har 173.

I TV4s valgdagsmåling har den røde blokken 50,6 prosents oppslutning, mens de blå får 48 prosent.

– Vi venter på resultatene senere i kveld, lyder den avmålte kommentaren fra Socialdemokraternas partisekretær Tobias Baudin overfor SVT.

Socialdemokraterna får henholdsvis 29,3 og 29,7 prosent på de to målingene, noe som er en framgang på 1 prosent eller mer fra valget i 2018. Moderaterna får en oppslutning på 16 prosent på målingen, en kraftig nedtur for partiet. På SVTs måling gjør Kristerssons parti det litt bedre og får 18,8 prosent, men ligger fortsatt bak SD, som får 20,5 prosent.

Dermed ligger det an til en spennende valgkveld fram til resultatene peker på en endelig vinner.

Senere søndag kveld er imidlertid blå blokk størst med knapp margin. Den rødgrønne blokken har vært størst gjennom hele valgkvelden, men klokka 22.43 viser nemlig Valmyndighetens beregning med 3.387 av 6.578 valgkretser telt opp at Sverigedemokraterna, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna har 49,4 prosent av stemmene, mot 49,1 for de fire rødgrønne partiene.

– En thriller

Jimmie Åkessons Sverigedemokraterna seiler opp som Sveriges nest største parti med en oppslutning på 21,3 prosent, ifølge TV4s valgdagsmåling.

– Det er en thriller, det kommer til å bli jevnt til det siste. Man skal ikke ta noe på forskudd, sier Sverigedemokraternas gruppeleder i Riksdagen Henrik Vinge.

I den borgerlige leiren går både Kristdemokraterna og Liberalerna noe tilbake. Førstnevnte får 5,2 prosent på SVTs måling, L får 4,7.

Centerpartiet og Miljöpartiet fornøyde

På valgvaken til Centerpartiet, som støtter Andersson som statsminister, er det glede over en oppslutning på 7,7 prosent på SVTs valgdagsmåling, selv om det er en tilbakegang fra valget i 2018. Et slikt resultat vil uansett være bedre enn det meningsmålingene tydet på i sommer.

Miljöpartiets partisekretær Katrin Wissing er fornøyd med målingene som viser en framgang på mellom 1,4 og 1,6 prosent og en oppslutning på rundt 6 prosent.

Vänsterpartiet, søsterparti til norske SV, går noe tilbake og får henholdsvis 7-7,5 prosent, dersom de to valgdagsmålingene skulle holde stikk.

Køer og forsinkelser

Valglokalene skulle stenge klokka 20, men flere steder var det fortsatt kø av folk som ville stemme. Dermed blir stemmegivningen forsinket med en halvtime.

Årsaken til forsinkelsene skal være at valgmyndighetene har måttet endre prosedyre i stemmelokalene. Tidligere har stemmesedlene ligget utenfor stemmeavlukket, noe myndighetene har fått kritikk for.

Kriminalitet og integrering

Gjengkriminalitet og integrering har vært viktige temaer i valgkampen. Både på høyre- og venstresiden har partiene lovet strengere straffer og har kappes om å framstå som den som med størst troverdighet kan bekjempe kriminaliteten.

Statsminister Magdalena Andersson (S) har vært opptatt av at kampen mot kriminalitet også handler om integrering og like muligheter.

De høye strømprisene har naturlig nok også vært et hett tema, og mens høyresiden har vært opptatt av at det må bygges flere kjernekraftverk, har partier i venstreblokken framsnakket vindkraft.

Privatskoler og profitt i velferden generelt har også vært et viktig tema.

Moderaternas Kristersson har gjort det bra i TV-sendte dueller med Andersson, men likevel ligger altså hans parti an til å miste posisjonen som det nest største.

Inn i varmen

Uansett om det er han eller Andersson som til slutt får forsøke å danne regjering, ligger det an til tøffe dragkamper. I begge blokker er det tilsynelatende uforenlige skillelinjer. Andersson kan få en utfordring med å få til et samarbeid der både Centerpartiet og Vänsterpartiet er med.

På høyresiden handler det i stor grad om hvem som er villige til å samarbeide med valgets vinner Jimmie Åkesson og Sverigedemokraterna. Så sent som ved forrige valg var de frosset ut av de andre partiene.

Årsaken til at partiet er så omstridt er den harde tonen de har hatt i innvandringsdebatten og også partiets røtter i høyreekstreme rekker. Men Åkesson har gjort det klart at nazister ikke har noen plass i partiet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen