Verden

Nødhjelp har nådd fram til flomrammede Pakistan

Nødhjelp fra De forente arabiske emirater og Usbekistan har nådd fram til flomrammede Pakistan. På det meste har en tredel av landet ligget under vann.

Over 1.200 mennesker er bekreftet omkommet under flomkatastrofen, og hele byer og store landbruksområder ligger under vann.

Hittil har ni fly med nødhjelp fra Emiratene ankommet den pakistanske hovedstaden Islamabad, mens det første nødhjelpsflyet fra Usbekistan nylig har landet.

I natt lyktes også en redningsaksjon støttet av militæret med å nå fram til flere av de 3 millioner menneskene som er flomfast i andre deler av landet.

Det er ventet at ytterligere nødhjelpsfly fra Emiratene og Qatar vil lande i Pakistan senere fredag. I tillegg er et tyrkisk tog med nødhjelp til flomofre på vei til landet.

Nødappell

Pakistanske myndigheter og FN gikk tirsdag ut med en appell og ba omverdenen bidra med drøyt 1,5 milliarder kroner i nødhjelp til dem som er hardt rammet av flommen. Norge har lovet 25 millioner kroner i ekstra bistand.

Ifølge pakistanske myndigheter er flommen den verste i landets historie, og leger forteller at de nå behandler folk for diaré, hudinfeksjoner og andre vannbårne sykdommer.

Over 33 millioner mennesker antas å være rammet av årets monsunvær, og hver sjuende pakistaner har fått hjemmet helt eller delvis ødelagt.

I en uttalelse fredag sa FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) at selv om resultatet fra FN-appellen tirsdag var «veldig oppmuntrende», trenger Pakistan mer hjelp og bistand.

– Omfanget av ødeleggelser folk står overfor, er helt utenkelige, sa talsmann Matthew Saltmarsh i UNHCR.

FN har delt ut telt, tepper, plastduker, bøtter og andre husholdningsartikler til flomofre i landet.

Saken fortsetter under videoen

Voldsomme klimaendringer

At Pakistan rammes av oversvømmelser i Monsuntiden, er i utgangspunktet normalt, men i år har nedbørsmengdene vært dobbelt så store som de pleier å være.

Pakistan er nummer åtte på Global Climate Risk Index, en liste over landene som er mest sårbare for ekstremvær forårsaket av klimaendringene.

Korrupsjon, dårlig byplanlegging og brudd på lokale forskrifter betyr også at tusenvis av bygninger er blitt bygd i områder som er spesielt utsatt for sesongmessig flom. Det rammer spesielt Pakistans fattige befolkning.

FNs generalsekretær António Guterres besøker Pakistan 9. september, for blant annet å besøke flomrammede regioner i landet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen