Verden

Topp-republikaneren advarer sine egne før mellomvalget

Mitch McConnell sier til egne partifeller at republikanerne kan risikere en nedtur i Senatet i mellomvalget i USA i november.

Det skriver medier som Washington Post, NBC og Fox News.

– Det er antakelig en større sjanse for at vi overtar flertallet i Representantenes hus enn i Senatet, sier veteranen McConnell, som er republikanernes mindretallsleder i Senatet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Polarisert landskap i amerikansk politikk

– Akkurat nå har vi et 50-50-senat og et 50-50-land, sier han ifølge Fox News, og viser til polariseringen blant velgerne i USA.

– I Senatet vil det bli et ekstremt tett valgrace, legger McConnell til.

Demokratene har et knappest mulig flertall på 50 senatorer i det 100 seter store Senatet. Visepresident Kamala Harris (Demokratene) sitter med den avgjørende stemmen når fordelingen er 50-50. I Representantenes hus har Demokratene per i dag en fordel på 220 seter mot republikanernes 211, ifølge nettstedet Ballotpedia.

Mitch McConnell, som selv representerer Kentucky i Senatet, antyder at republikanernes kandidater til Senatet kunne ha vært bedre.

– Kvaliteten på kandidatene til Senatet har mye å si for utfallet i et slikt valg, sier McConnell, ifølge Washington Post.

---

Fakta om mellomvalget

8. november i år er det mellomvalg («midterms») til Kongressen i USA, midt i president Joe Bidens første presidentperiode. Alle de 435 setene i Representantenes hus og 34 av de 100 setene i Senatet er på valg. Mellomvalgene får mindre medieoppmerksomhet enn presidentvalgene. Valgdeltakelsen er lavere, det brukes mindre penger på markedsføring og presidentens parti taper som regel seter i begge kamre. Valgresultatene omtales i tillegg ofte som blå eller røde bølger av ulik styrkegrad.

De avgjørende faktorene går også igjen. Presidentens oppslutning på meningsmålingene, velgernes entusiasme og de uavhengige velgernes bevegelser går alle igjen i oppsummeringene av de siste tiårenes mellomvalg. Presidentens egne uttalelser hører også med. George W. Bush og Barack Obama brukte begge ord som kan oversettes som «knusende» om deres nederlag i mellomvalget i henholdsvis 2006 og 2010.

---
Nyeste fra Dagsavisen.no: