Verden

Granskningsrapport: Militært personell i Mexico hadde ansvar for at 43 studenter forsvant i 2014

Åtte år etter at 43 studenter forsvant i Mexico, har en granskningskommisjon gitt militært personell ansvar for at de forsvant og ble likvidert.

En sannhetskommisjon la torsdag fram en granskningsrapport som omhandler det som beskrives som en av de verste menneskerettstragediene i Mexico noensinne. Her konkluderes det med at militært personell bærer ansvaret, enten direkte eller på grunn av skjødesløshet, for at lærerstudentene forsvant mens de var på vei til en demonstrasjon i delstaten Guerrero sør i Mexico.

Samtidig er studentene nå offisielt erklært døde selv om kun noen få levninger er funnet. Regjeringen har fram til nå sagt at de vil fortsette letingen etter de savnede studentene, og at de kunne være i live. Det har kun blitt funnet beinrester fra tre av dem.

På vei til demonstrasjon

Det var 26. september 2014 at 43 unge, mannlige lærerstudenter forsvant i byen Iguala mens de kjørte busser de hadde stjålet.

Ifølge en offisiell rapport som kom i 2015, ble de pågrepet av korrupt politi og deretter gitt videre til et narkokartell. I den rapporten sto det også at narkokartellet trodde de tilhørte en rivaliserende gjeng, og at de derfor ble drept før de ble satt fyr på og dumpet på en søppelplass. Her sto det ingenting om militærets rolle.

Konklusjonene ble avvist av de etterlatte, samt av uavhengige eksperter og FNs høykommissær for menneskerettigheter.

Mer etterforskning trengs

Ifølge sannhetskommisjonens leder, statssekretær Alejandro Encinas, trengs det flere undersøkelser for å fastslå i hvor stor grad personell fra hæren og marinen deltok i det som skjedde.

I mars uttalte president Andres Manuel Lopez Obrador at medlemmer av marinen etterforskes fordi de er mistenkt for å ha ødelagt bevis., angivelig på søppelplassen der levningene ble funnet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen